Merkezefendi’deki yıkımlar için neden bunca yıl beklenildi? – D20Haber
17.03.2025, Pazartesi
8 °C / 20 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Merkezefendi’deki yıkımlar için neden bunca yıl...

Merkezefendi’deki yıkımlar için neden bunca yıl beklenildi?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Şubat 2025 Salı - 15:17Güncelleme: 11 Şubat 2025 Salı - 15:41
Merkezefendi’deki yıkımlar için neden bunca yıl beklenildi?

Merkezefendi Belediyesi, Altıntop Mahallesi’nde kafe ve benzeri yerlerin kendi alanlarının dışında işgal ettiği yerlerde kurdukları oturma yerlerini yıktı. Ancak, yıkıma Sayıştay raporu ve uyarısından 4 yıl sonra başlandığı dikkatlerden kaçmadı.

• TIKLAYIN | Merkezefendi Belediyesinden torpilli işletmeler

Sayıştay tarafından Merkezefendi Belediyesinde yapılan denetim sonrasında 2021 yılında hazırladığı raporda, herhangi bir bedel ödenmeden kafe ve benzeri işletmeler tarafından işgal edilen yerlerin Altıntop, Saraylar ve Sırakapılar mahallelerinde bulunduğu belirtilmişti.

2021 YILINDAKİ SAYIŞTAY RAPORU

Sayıştay denetçilerinin yasal olmayan işgaller ile ilgili hazırladığı raporda şu ifadeler yer aldı:

“Merkezefendi Belediyesi sınırları içerisindeki yol ve meydan gibi belediyenin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve üçüncü şahıslar tarafından lokanta, kafe, çay bahçesi ve benzeri olarak işgal edilen bazı yerlerden işgal harcı alınmadığı görülmüştür.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 52’nci maddesinde, belediye sınırları içinde bulunan yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının satış yapmak veya herhangi bir maksat için yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak işgalinin işgal harcına tabi olduğu ve izinsiz işgallerin mükellefiyeti kaldırmayacağı belirtilmiştir.

Aynı Kanun’un geçici 7’nci maddesinde ise harcın 2013 yılında belirlenen tarife üzerinden alınması gerektiğine hükmedilmiştir. Buna göre Merkezefendi Belediyesi sınırları içerisinde umuma ait yerlerden işgal edilen her metrekare için günlük 0,5 TL işgal harcı alınması gerekmektedir.

Yapılan incelemede; Merkezefendi Belediyesi sınırları içerinde kalan ve şehrin merkezi sayılan Çınar ve Bayramyeri semtlerinde bulunan yol ve meydanlara üçüncü şahıslar tarafından lokanta, kafe, çay bahçesi ve benzeri amaçlarla kullanılmak üzere işgal edilen yerlerin olduğu görülmüştür.

Haberin DevamıReklam




Bu kapsamda yapılan fiili, fiziki tespit ve ölçüm çalışmaları sonucu tabloda ayrıntısı belirtilen sokaklarda faaliyet gösteren toplam 60 adet işletme tarafından işgal edilen toplam 1620 metrekare alandan 2017 yılından bu yana işgal harcının tahsil edilmediği tespit edilmiştir.

Sonuç itibariyle üçüncü kişiler tarafından işgal edildiği tespit edilen yukarıdaki yerler için, belirtilen mevzuat hükümleri gereği gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.”

SAYIŞTAY’IN İŞGALLE İLGİLİ HAZIRLADIĞI TABLO

Sayıştay’ın raporuna göre işgal edilen yerler şöyle:

4 YIL SONRA İLK YIKIM YAPILDI

Sayıştay’ın uyarısına “bulguda yer alan mevzuat hükümlerine göre işgal harçlarının tahakkuk ve tahsiline başlandı” yanıtını veren Merkezefendi Belediyesi, yangın facialarının ardından araç girişinin mümkün olmadığı yerlerin yıkımına başladı. İlk yıkım da Sevgi Yolu’nda yapıldı.