Merkezefendi Belediyesinden torpilli işletmeler – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Merkezefendi Belediyesinden torpilli işletmeler

Merkezefendi Belediyesinden torpilli işletmeler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Mart 2023 Cuma - 12:34Güncelleme: 3 Mart 2023 Cuma - 12:34
Merkezefendi Belediyesinden torpilli işletmeler

Merkezefendi Belediyesinin, kentin en yoğun bölgelerinde faaliyet gösteren 60 işletmeden işgal harcı almadığı ortaya çıktı. Bu işletmelerden 2017’den 2021 yılı sonuna kadar alınmayan işgal harcı miktarının ise yaklaşık 1,5 milyon lira olduğu bildirildi.

Sayıştay’ın Merkezefendi Belediyesindeki denetimleri, işletmelerden alınan işgal harcında haksız bir uygulamayı ortaya çıkardı. Binlerce esnaf, iş yerleri ile ilgili belediyeye işgal harcı öderken, kentin en yoğunluklu bölgelerinden Bayramyeri ve Delikliçınar çevresinde belediyenin “hüküm ve tasarrufu altında bulunan bazı sokaklarda” farklı uygulamalar yapıldığı belirlendi.

Merkezefendi Belediyesi sınırları içerisindeki yol ve meydan gibi, belediyenin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve üçüncü şahıslar tarafından lokanta, kafe, çay bahçesi ve benzeri olarak işgal edilen bazı yerlerden işgal harcı alınmadığı saptandı.

KAFE, ÇAY BAHÇESİ VE BENZERİ YERLER İŞGAL ETTİKLERİ YER İÇİN İŞGALİYE ÖDEMEK ZORUNDA

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 52’nci maddesinde, belediye sınırları içinde bulunan yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının satış yapmak veya herhangi bir amaç için yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak kullanılmasının işgal harcına tabi olduğu belirtiliyor.

Aynı kanunun geçici 7’nci maddesinde ise, harcın 2013 yılında belirlenen tarife üzerinden alınması gerektiği ifade ediliyor.

SUBAŞIOĞLU BAŞLATMIŞ, DOĞAN DÖNEMİNDE DEVAM ETMİŞ

Sayıştayın incelemesinde, Merkezefendi Belediyesi sınırları içerisinde kalan ve şehrin merkezi sayılan Çınar ile Bayramyeri çevresinde bulunan yol ve meydanların üçüncü şahıslar tarafından lokanta, kafe, çay bahçesi ve benzeri amaçlarla kullanılmak üzere işgal edildiği belirlendi.

Fiili, fiziki tespit ve ölçüm çalışmaları sonucu Altıntop, Çaybaşı, Saraylar ve Sırakapılar mahallelerinde faaliyet gösteren 60 işletme tarafından işgal edilen toplam 1620 metrekare alandan 2017 yılından 2021 yılı sonuna kadar işgal harcı alınmadığı tespit edildi.

ALINMAYAN İŞGAL HARCI 1,5 MİLYON LİRAYA YAKIN

Yasa gereği Merkezefendi Belediyesinin sınırları içerisinde umuma ait yerlerden işgal edilen her metrekare için günlük 0,5 TL işgal harcı alınması gerekirken, 2017 ile 2021 yılları arasında bu parayı 60 işletmeden almadığı raporla ortaya konuldu.

Buna göre, Merkezefendi Belediyesinin 1620 metrekare yer işgal eden 60 işletmeden günlük 810, yıllık 295 bin 600 lira işgal harcı alması gerekiyor. Bu rakamlara göre, 2017-2021 yılları arasında belediyenin bedavaya kullandırdığı yerlerden alması gereken işgal harcı tutarı 1,5 milyon lirayı buluyor.