Çalışma koşulları ve yapısal sorunlarını dile getirmek üzere 2 ile 6 Aralık tarihleri arasında aile hekimleri merkezlerinin kapalı olacağının duyurulmasının ardından, devlet hastanelerinde görev yapan doktorların da bu eyleme destek vereceği bildirildi.
Eyleme hazırlanan hekimler bir yandan da siyasi parti ziyaretleriyle sorunlarını dile getirmeye çalışıyor. Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç başkanlığındaki Denizli Sağlık Platformu Heyeti, ilk ziyaretini CHP Denizli İl Başkanlığına yaptı.
CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum ile görüşmenin ardından Denizli Sağlık Platformunca yapılan açıklamada, “Karşımızda sorunları çözme isteği olan muhatap arıyoruz” denilerek, sağlık hizmetlerinin bütün basamakları ile günden güne daha kötüye gittiği, uygulamaların halka kaliteli ve yeterli sağlık hizmeti sağlamadığı belirtilerek, şöyle denildi:
“Bizleri çalışma arkadaşı olarak değil, sistemin köleleri olarak gören yöneticilerin aldığı kararlar hepimizi çıkmaza sürüklüyor. İş bilmez kişiler bugün Aile Hekimliğini yapılamaz hale getirecek şartlar dayatırken, yarın ikinci basamak devlet hastanelerinde çalışanların özlük haklarını tırpanlayacak kararlar peşinde koşuyorlar. Anlamadıkları şu: Kaliteli sağlık hizmeti doktor hasta arasında iyi iletişim kurulması ve güven oluşmasına, bütün sağlık çalışanlarının dayanışma içinde bir ekip oluşturmasına bağlıdır.
Bugün izlenen sağlık politikaları büyük binalara para harcayarak, sermayeyi sağlık hizmetinin içine sokarak kaliteli sağlık hizmeti verebileceğini varsayıyor. Bu yüzden yenidoğan gibi akıl almaz skandallar ortaya çıkıyor. Sağlığa harcanması gereken olağanüstü miktarda paralar birkaç holdinge kira parası olarak ödeniyor. Şu an sağlık sistemi ayakta durabiliyorsa sağlık çalışanlarının fedakarlıkları sayesinde duruyor. Ama yaratılan sistematik zorlamalar bu durumun da giderek değişeceğini gösteriyor.
Gündemde bulunan Aile Hekimliği Yönetmeliği, aile hekimliğinde hasta-doktor ilişkisi tamamen sayısallaştırıp paraya endeksli hale getiriyor. Aile hekimlerinin asıl yapısal sorunlarının, çalışma koşullarının hiçbiri gündeme getirmiyor. Maddi ve manevi olarak hakaret derecesinde koşullarla sözleşmeler dayatılarak iş güvencesinin ortadan kaldırılıyor.
Denizli Sağlık Platformu olarak ilimizdeki bütün siyasi parti yöneticilerinden ve il yöneticilerinden randevu istedik. Sağlık sisteminin sorunlarını ve nasıl çözüleceğini anlatmak istiyoruz. Karşımızda bir muhatap arıyoruz. Bütün sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen sorunlarına her gün yeni bir madde ekleniyor.
Gün geçtikçe artan şiddet olayları için önleyici önlem alınmıyor. Tek kalem maaş talebimizin karşılanmıyor, 5 farklı kalemde hesaplanan maaşın yarıdan fazlasının anayasal hakkımız olan dinlenme hakkına aykırı olarak izin kullanmamız durumunda kesiliyor. Adaletsiz vergi oranları, bütün çalışanlar gibi bizi de eziyor. Geçici görevlendirmeler, nöbet ücretleri, eködemeler adaletsiz, MHRS ve muayene yükü altında eziliyoruz, hastalara yeterli zaman ayıramıyoruz
Diş hekimlerinin MHRS baskısı nedeni ile tedavi yapamıyor. Acil kavramı olmamasına rağmen poliklinik devam hizmeti altında 24 saat güvenliksiz şartlarda çalışmaya zorlanıyoruz. YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasındaki farklılıklar nedeniyle üyelerimizin maddi ve manevi hakları zedeleniyor. Bütün sağlık çalışanları olarak sorunlarımızı dinleyecek, ortak çözümler üretebileceğimiz muhataplar arıyoruz.”