19.09.2026, Cumartesi
18 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Plakaya dikkat! Cezası 280 bin lira

Plakaya dikkat! Cezası 280 bin lira

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Şubat 2026 Pazar - 10:40Güncelleme: 22 Şubat 2026 Pazar - 11:27
Plakaya dikkat! Cezası 280 bin lira

Araç plakasının okunmamasına veya farklı okunmasına neden olacak şekilde yapılan değişikliğe 280 bin liraya kadar yara cezası uygulanacak. Ayrıca araç 60 gün trafikten men edilebilecek.

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

YÖNETMELİĞE AYKIRI PLAKALARLA İLGİLİ UYGULAMA

Yeni kanuna göre, yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan sürücülere 4 bin lira idari para cezası verilecek. Bu araçlar plakaları uygun duruma getirilene kadar trafikten menedilecek.

Tescil edilmiş plakanın farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde değişiklik yapan sürücüler 140 bin lira idari para cezasına çarptırılacak, araç 30 gün süreyle trafikten men edilecek.

Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 1 yıl içinde iki veya daha fazla tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde değişiklik yapan sürücülere her seferinde 280 bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca araç 60 gün süreyle trafikten men edilebilecek.

TESCİLLİ ARACI PLAKASIZ KULLANMANIN CEZASI

Tescilli aracı plakasız kullananlara 46 bin lira idari para cezası uygulanarak, sürücü belgesii 30 gün süreyle geri alınacak. Aracın trafikten men edilme süresi de 30 gün.

Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde iki veya daha fazla tescilli aracın plakasız kullanılması halinde sürücülere her seferinde 140 bin lira idari para cezası uygulanarak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak. Aracın trafikten men süresi de 60 güne çıkacak.

Haberin DevamıReklam




SAHTE PLAKA KULANMANIN CEZASI

Başka bir araca ait tescil plakasını veya geçici tescil plakasını, plaka basım işlemini gerçekleştiren kuruluş tarafından verilmemiş plakayı, tescil kaydı bulunmayan plakayı ve sahte plakayı takan ile kullananlara 140 bin lira idari para cezası uygulanarak. Sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak . Araçla ilgili de 30 gün trafikten men cezası uygulanacak.

Bu durumun, son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde iki veya daha fazla ihlal edilmesi halinde her seferinde 280 bin lira idari para cezası uygulanarak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak ve araç için 60 gün süreyle trafikten men kararı verilecek.

Ayrıca bu kişiler, Türk Ceza Kanunu’ndaki “Resmi belgede sahtecilik” suçundan cezalandırılacak. Bu kapsamda men edilen araçların men süresi sonunda, tescil plakaları uygun duruma getirilmeden araç teslim edilmeyecek.

GEÇİCİ TRAFİK BELGESİ VE GEÇİCİ TESCİL PLAKASINI USULSÜZ KULLANMA

Geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakasını usulsüz kullanan sürücülere, 46 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, trafik zabıtasınca geçici belge ve plakalar iptal edilerek, araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek.

Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 1 yıl içinde iki veya daha fazla bu madde hükmüne uymayan sürücülere her seferinde 140 bin lira idari para cezası uygulanacak ve araç 60 gün süreyle trafiğe çıkamayacak.