Denizli’nin Acıpayam ilçesinde kurulu olan ve bugünlerde kapasite artışı yapma girişimiyle gündeme gelen Fortis Enerji’nin bıraktığı atıkların tarımı tehdit ettiği, bölgenin su kaynağı Dalaman Çayı’nı kirlettiği, atıkların yaydığı koku ve hızla üreyen sineklerin yaşamı olumsuz etkilediği, orman alanına dökülen atık nedeniyle çam ağaçlarının kuruduğu belirtildi. Çevre örgütü Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) yöneticileri de, Akalan’a giderek mahalle muhtarları ve vatandaşlarla görüştü.
Acıpayam’a bağlı Akalan Mahallesi’nde kurulu Fortis Enerji, bugünlerde çevrecilerin ve tesisin yol açtığı kirlilikten dolayı üç mahallenin radarında. Açık alana bırakılan atıklardan yayılan kötü koku, buradan üreyen sinekler ve Dalaman Çayı’nı zaman zaman siyaha boyayan atık kırışımı Akalan, Bedirbey ve Köke mahallesi sakinlerinin tepkisini çekiyor.
KAPASİTEYİ 10 KATA YAKIN ARTIRMA GİRİŞİMİ
Akalan Biyogaz Enerji Santrali’ni gündeme taşıyan gelişme kapasite artış talebiyle yaşandı. Akalan Mahallesi 593 ada, 255 ve 268 numaralı parsellerde 4 yıl önce kurulduğu bildirilen 3,2 megawatt elektrik (MWe) üretimi yapan tesis, kapasitesini günlük 96 tondan 900 tona çıkarmak için çalışma başlattı.
ORMANI KURUTTU
Enrji santralinden çıkan atıkların depolanmasına özen gösterilmediği belirtilirken, izin alınmadan ormanlık alana dökülen atığın çok sayıda çam ağacının kuruması yol açtığı, buna ilgili kurumların sessiz kaldığı belirtildi.
DALAMAN ÇAYI SİYAH AKTI
Bir başka şikayet konusu bölgede tarım alanlarına hayat veren Dalaman Çayı’nın kirletilmesi. Kamyonlarla taşınan atıkların kurutma kanalına bırakıldığı, buradan da boruyla Dalaman Çayı’na aktarıldığı iddia edildi. Atık borusunun ise Acıpayam Belediyesince ortaya çıkarıldığı, bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikayette bulunulduğunu, ancak bir işlem yapılmadığı öğrenildi.
ATIK HAVUZU KOKU VE SİNEK KAYNAĞI
Bedirbey Mahallesi’nde oluşturulan alana dökülen atığın oluşturduğu siyah havuz ise sıcak havayla birlikte çevreye kötü koku yayıyor. Atık havuzu, aynı zamanda sinek üremesinin kaynağı durumunda.
AKALAN MUHTARI ÇAKMAKÇI: KAPASİTE ARTIŞINA İZİN VERİLMESİN
Fortis Enerji Biyogaz Santrali’nin kurulu olduğu 2 bin 100 nüfuslu Akalan Mahallesi’nin Muhtarı Ahmet Çakmakçı, tesisin mevcut haliyle dahi kirlilik yarattığını, yaydığı kötü koku ve hızla üreyen sineklerin yaşamı giderek çekilmez hale getirdiğini söyledi.
Verimli toprakların bulunduğu bölgenin ve Dalaman Çayı’nın kirlilikten zarar gördüğünü anlatan Çakmakçı, bu konuda yetkilileri, ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçmeye davet etti.
Ağır tonajlı kamyonların yollara zarar verdiğini kaydeden Çakmakçı, “Mevcut durumun yarattığı sorunlar varken, bir de kapasitede 10 katı bulacak artış yapılmasını istemiyoruz” dedi.
BEDİRBEY MUHTARI KABAN: SİNEKTEN KAPI VE PENCERE AÇAMIYORUZ
Atık havuzunun bulunduğu Bedirbey Mahallesi’nin muhtarı Hakan Kaban da yaşadıkları sorunu “Havalar ısınınca kötü koku daha da arttı. Sinekler hızla ürüyor. Bu sıcak havada kapı ve pencerelerimizi sinek nedeniyle açamıyoruz, açık alanda oturamıyoruz” sözleriyle anlattı.
VATANDAŞLARIN TEPKİSİ
Akalan Mahallesi sakinleri de şeker pancarı, kapya biber, tütün ile en lezzetli kavun ve karpuzun yetiştiği toprakların kirlenmesini istemediklerini, tesisin kapasite artışına bu nedenle karşı olduklarını söyleyerek, mevcut kirliliği ortadan kaldıracak önlemler için yetkililerin desteğini istedi.
BÜYÜK MENDERES İNİSİYATİFİ TAKİP EDİYOR
Çevre örgütü Büyük Menderes İnisiyatifi de, Fortis Enerji’nin kapasite artışını yakından takip ediyor. Dernek başkanı Şenol Akyol, yöneticiler Ahmet Ergun ve Ayşe Hazer ile Azime Bilgiç, Mustafa Çallıca ve Avukat Esra Can Mercan, Akalan’a gitti.
Tesisin bulunduğu bölgeyi ve atık havuzunun yer aldığı alanı gören BMİ yöneticileri, vatandaşlar ile de sohbet etti. Bilgilendirme amacıyla önümüzdeki günlerde toplantı düzenlenmesi kararı alınırken, bölge halkına kapasite artışına karşı izlenecek hukuki süreçle ilgili bilgilendirmede bulunuldu.