Bozkır kartalı 1 haftada 4 bin km uçtu – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Bozkır kartalı 1 haftada 4 bin...

Bozkır kartalı 1 haftada 4 bin km uçtu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Mart 2024 Pazar - 13:37Güncelleme: 17 Mart 2024 Pazar - 13:37
Bozkır kartalı 1 haftada 4 bin km uçtu

Nesli tehlike altında olan, bu nedenle korumaya alınan "bozkır kartalı"nın Konya’dan başlayıp Afrika ülkesi Çad’a uzanan uçuşu uydu vericisiyle takibe alındı. Kartalın 4 bin kilometrelik uçuş rotasında Denizli de yer aldı.

Konya'da uydu vericisiyle 3 yıldır takip edilen "Yörük" adlı bozkır kartalı, bir haftada Orta Afrika ülkesi Çad'a ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Daire Başkanlığı Tarım ve Orman Uzmanı Dr Burak Tatar, koruma altına alınan türlerden olan bozkır kartalına yavruyken verici takıp takibe aldıklarını, "Yörük" ismi verilen bozkır kartalının sonbaharda güneye göç ettiğini, mart-nisan civarında da tekrar geldiğini anlattı.

Takibe aldıkları kanatlılardan en uzun mesafe kat edenin bozkır kartalı olduğunu kaydeden Tatar, bozkır kartallarının yılda bir gidiş-dönüş yaptıklarını, Konya’dan çıkan takipteki bozkır kartalın Türkiye’de farklı illerden geçiş yapıp en son Hatay-Belen Boğazı’ndan çıkış yaptığını ifade etti.

UÇUŞ ROTASINDA DENİZLİ DE VAR

Bozkır kartalı, Konya’dan ayrıldıktan sonra Karaman, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Kırşehir, Kayseri, Sivas ve Yozgat'ı geçip tekrar batıya yöneldiği bu uçuşu sırasında Denizli'den de geçtiği görülüyor. İşte bozkır kartalının saatte 60 kilometre hızla uçtuğu o rota…