Pamukkale Üniversitesi Temsilciliğinin de katıldığı eylemde konuşan ÜNİ-PER-SEN Genel Başkanı İbrahim Güzel, sendika olarak üniversite idari personelinin ve yerel yönetim personelinin yaşadığı problemlerin çözümü için mücadele ettiklerini belirtti.
Son dönemde kamu sendikalarının büyük bir kısmının siyasete angaje olduğunu söyleyen Güzel, “2021 yılından bu yana da toplu sözleşme ikramiyesi şu sendika üyelerine verilsin, bu sendika üyelerine verilmesin şeklinde, toplu sözleşmelerde, TBMM’de ve diğer alanlarda çalışmalar yapıldığı için adeta kamu sendikacılığı bugünün rakamı ile 641 liraya indirgenmiştir. En son, TBMM’de, yine bir ayrımcılık peşinde koşanlara taviz verilmeden çıkarılan ikramiye yasası ile artık gerçekten hak arama noktasına gelinmiş oldu” dedi.
Güzel, 3600 ek göstergede adaletsizlik yapıldığını kaydederek, “3600 ek gösterge çalışmasında gerçek mücadele yapılmadı. Bunun en büyük göstergesi 4 mesleğe 3600 ek gösterge verilerek büyük bir adaletsizlik yaşanmış, bir sonraki toplu sözleşmede de yeni karar alınmak zorunda kalınmıştı. 2023 yılında yapılan 7. Dönem Toplu Sözleşme’de, 1. dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi kararı siyasetin de verdiği söz olduğu halde, aradan geçen 1 yılı aşkın süreçte tek bir adım bile atılmamıştır” diye konuştu.
Kamuda personel alımlarında uygulanan mülakatın kaldırılmamasını eleştiren Güzel, “Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, 20 yıldır siyaseten de söz verildiği için seçim öncesi çok rahat kaldırılabilecekken, kaldırılmadı ve hala önümüzde sorun olarak durmaktadır. 2023 yılı Mayıs seçimleri öncesinde kamuda mülakatların tümden kaldırılacağı sözü verilmesine rağmen hala bu konuda da bir işlem tesis edilmemiştir” ifadelerini kullandı.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları ile memurun sefalete sürüklendiğini belirten Güzel, bu konuda kamu sendikacılığının sesinin cılız çıktığını, Mayıs 2023 seçimleri öncesi memurun bireysel olarak ses yükselmesi ile seyyanen zam sözünün alındığını, Temmuz 2023’de memurlara uygulanan 8 bin 77 liralık seyyanen zammın emekliliğe de yansıtılacağı sözü verildiği halde bunun gerçekleşmediğini, emekli olan kişinin çalışırken aldığı maaşın yüzde 40’ını almak zorunda söyledi.
Üniversite idari personelinin tayin sorununa ilişkin 6. ve 7. dönem toplu sözleşmelerde karar alınmasına rağmen uygulamaya konan bir çalışma olmadığını anlatan Güzel, sözlerine şunları ilave etti:
“Kamu şeflerinin Adalet Bakanlığında görevli şeflere ödenen 120 puan özel hizmet tazminatının, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan şeflere uygulanması talebinde de bir çalışma yapılmamıştır. 2014 yılında Yükseköğretim kurumlarında çalışmanın karşılığı olarak getirilen yükseköğretim tazminatı, akademik personele ödenirken idari personel dışta tutulmuş, güçlü çalışma yapması beklenen sözüm ona kamu sendikaları bu konuda da sınıfta kalmıştır. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile mağdur olan, 5510 sonrası diye tanımlanan memurların mağduriyetini ortadan kaldıracak çalışmalar yapılamamış, 2023 yılı itibariyle de bu gruptan memurların emekli olmaya başlaması ile mağduriyet bordrolara da yansımaya başlamıştır. 2023 Mayıs seçimleri öncesinde kamu çalışanlarına kira yardımı sözü verildi. Ev ve kira fiyatlarının maaş artışlarına oranla çok daha yüksek artmasına rağmen bu konuda da elle tutulur bir çalışma yapılmamıştır.”