Türkiye’nin ilk helikopter motoru üreten tesisi Denizlili Profesör Akşit yönetiyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Türkiye’nin ilk helikopter motoru üreten tesisi...

Türkiye’nin ilk helikopter motoru üreten tesisi Denizlili Profesör Akşit yönetiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Aralık 2020 Pazar - 11:56Güncelleme: 8 Aralık 2020 Salı - 20:30
Türkiye’nin ilk helikopter motoru üreten tesisi Denizlili Profesör Akşit yönetiyor

Türkiye, yerli helikopter motoru Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp imal edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldığı törene, Denizlili Profesör Mahmut Faruk Akşit’in sözleri damgasını vurdu. Akşit’in “töreni sabote etmek isteyenlere hakkımızı helal etmiyoruz” sözleri ekranlardan duyuldu.

Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp imal edilen turboşaft motorunun test için teslim töreni düzenlendi. Eskişehir'deki "İlk Milli Helikopter Motoru TEİ-TS1400'ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit de hazır bulundu.

“TÜRKİYE SEKTÖRÜN ÖNEMLİ OYUNCUSU OLACAK”

Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp imal edilen turboşaft motorunun test için teslimi ile tasarım merkezinin açılışının gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, bu projelerle savunma sanayisinde yeni bir döneme girildiğini söyledi.

Turboşaft motor geliştirme projesi kapsamında yapılacak yatırımlar ve kazanılacak kabiliyetlerle TEİ'nin kendi alanında ülkede rol model haline dönüşeceğini vurgulayan Erdoğan, tasarım merkezinde ise mühendislerin, tasarım ve araştırma geliştirme birimlerinin çok daha verimli ve koordineli bir şekilde çalışmamalarını yürüteceğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye ile birlikte uluslararası arenada da milli sanayi kuruluşu TEİ'nin sektörün en önemli oyuncuları arasında yer almasını hedeflediklerini belirtti.

• Denizlili profesör Akşit’e suikastler düzenlendi iddiası

PROF DR AKŞİT’İN HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ” SÖZLERİ

Erdoğan’ın konuşmasının ardından helikopter motorunun çalıştırılmasına geçildi. Bu sırada ekranlardan TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit’in “Motor çalışıyor efendim, töreni sabote etmek isteyenlere hakkımızı helal etmiyoruz” sözleri duyuldu.

Motorun üzerindeki örtünün kaldırılmasının ardından Erdoğan, "Mahmut Bey hazır mıyız?" diye sordu. Akşit de "Sayın Cumhurbaşkanım motor test ekibini yeniden canlı yayında görmek istiyoruz. Bu şirketi Cumhurbaşkanlığı önerdi bize. İşinizi düzgün yapın, bağlantıyı kuralım. Uzun yıllar boyunca gece gündüz demeden bu motorun çalışmasını da defalarca engelleme girişimlerini geçerek başaran bu ekibimizin alın terini teslim etmekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

İLK MOTOR TESLİM EDİLDİ

Törende Erdoğan'ın talimatıyla ilk milli helikopter motoru çalıştırıldı. Bu sırada Erdoğan, "Şu anda ilk milli helikopterimizin motorunu gördük. İnşallah hayırlı olsun. Bundan sonra da seri üretimlerine devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan törenin sonunda, "Teslimat yapıldı, aldık kabul ettik. Çok teşekkür ediyoruz. Ben de bu ekibin içerisindeki emeği geçen bütün mühendis kardeşlerimi şahsım, milletim adına tebrik ediyorum, kutluyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar" diye konuştu.

PROF. DR. MAHMUT FARUK AKŞİT’İN BİYOGRAFİSİ

1967 yılında Denizli’de doğan Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Lisans derecesi ile mezun olmuştur. Akademik çalışmalarını ABD Troy, NY’da bulunan Rensselaer Polytechnic Institute’da sürdüren Akşit, Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümünden 1993 yılında Yüksek Lisans [MSc], 1998 yılında da Doktora [PhD] derecelerini tamamla 2004 yılında Doçent, 2015 yılında Profesörlük unvanlarını aldı.

ABD bulunduğu sırada General Electric Corporate ArGe Merkezi’nde 10 yıl boyunca sırasıyla Consultant Research Engineer, Senior Researcher, Static Seals Manager ve son olarak da Advanced Seals Research Team Leader olarak görev yaptı. Sn. AKŞİT 2001 yılında Türkiye’ye dönerek Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.

Kariyerine 2003 yılından itibaren Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde devam eden Akşit 2016 yılında Profesörlük unvanını aldı. Profesör Akşit, 2013 yılı Aralık ayında TEI (TUSAŞ Uçak Motor Sanayi A.Ş.) Genel Müdürlüğüne atanmış olup, halen bu görevinin yanında MILRES Milli Rüzgar Türbini Geliştirilmesi Projesi Başkanlığı, ESAC Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Uluslararası Gaz Türbini Enstitüsü Isı Transferi Teknik Komitesi üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Profesör Akşit’in Uçak Motorları, Gaz ve Buhar Türbinleri konularında 25 yılı aşkın tecrübesi, 16 değişik ülkede yayınlanmış 60’ın üzerinde patentleri, 150’ye yakın makale, tebliğ, NASA ve NATO teknik raporları ve benzeri bilimsel yayınları bulunmaktadır.