Kocasert: 1 dolar 1 euro olur mu tartışması rafa kalkacak – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kocasert: 1 dolar 1 euro olur...

Kocasert: 1 dolar 1 euro olur mu tartışması rafa kalkacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Temmuz 2017 Pazartesi - 14:55Güncelleme: 24 Temmuz 2017 Pazartesi - 14:55
Kocasert: 1 dolar 1 euro olur mu tartışması rafa kalkacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, döviz paritesindeki yeni gelişmelerin “1 dolar 1 euro olur mu” tartışmalarını uzun süreliğine rafa kaldıracağını belirtti.

TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, yaptığı yazılı açıklamada, 2008 küresel krizinin ardından gözlerin hep ABD ve AB’nin para birimleri dolar ve euro üzerinde olduğunu, ABD’nin parasal genişleme politikaları sonucunda 2016 yılı boyunca doların euro karşısında güçlü kaldığını, Trump’ın başkan seçildiği 8 Kasım 2016 ile başkanlık yemini ettiği 20 Ocak 2017 arasında doların euro karşısında değer kazanışının hızlandığını, bir ara paritenin 1.04 seviyesini gördüğünü, bunun sonucunda 21 dolar 1 euro olur mu” savının sıklıkla dile getirildiğini ifade etti.

“AVRUPA EKONOMİSİ TOPARLANIYOR”

Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın ekonomideki göstergelerin olumlu işaretlerine vurgu yaparak, sonbahar aylarından itibaren parasal genişlemenin azalabileceğinin sinyalini güçlü bir şekilde verdiğini kaydeden Kocasert, “Açıkçası dolarda olduğu gibi, bu yeni politika hayata geçtiğinde euronun değer kazanması da doğal sonuç olacak. Rahatlıkla ifade edebiliriz ki, 1 euro 1 dolar olur mu tartışmaları uzun bir süre rafa kalkacak gibi. Hatta ve hatta önümüzdeki dönemde 1,20 düzeyinde bir parite hiç de sürpriz olmayacak” ifadelerini kullandı.

“İHRACATA ETKİSİ OLUMLU OLUR”

Bu gelişmenin Denizli’nin lehine olacağını belirten Kocasert, “Euronun dolar karşısında değer kazanması ihracatımızı olumlu etkiler. Ülke olarak da, Denizli olarak da ihracatımızın kabaca yarısını hatta daha fazlasını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Bu noktada ihracatı gerçekleşen ürünlerin dolar karşılığının artacağını öngörmek mümkün. Hatırlanacağı üzere, 2015 yılı ihracat performansımız değerlendirilirken, düşüşte 8 Milyar Dolarlık bir parite etkisi olduğunu özellikle vurguluyorduk. Parite etkisinin yeniden lehimize dönmesi durumunda bunun olumlu sonuçlarını hep birlikte gözlemleyeceğiz. Unutmamamız gereken bir nokta da şu ki; Avrupa Ekonomisinin olumlu yöne evrilmesi, parite etkisinin de ötesinde en büyük pazarımızdaki talebin de canlanmasına yol açacaktır” dedi.