Anadolu Panelleri’nde ekonomi konuşuldu – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Anadolu Panelleri’nde ekonomi konuşuldu

Anadolu Panelleri’nde ekonomi konuşuldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Kasım 2023 Perşembe - 19:37Güncelleme: 2 Kasım 2023 Perşembe - 19:38
Anadolu Panelleri’nde ekonomi konuşuldu

Denizli’de, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneğinin (TKYD) düzenlediği “Anadolu Panelleri”nde konuşan Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, iş dünyasına “Emniyet kemerlerinizi takın, çünkü biraz daha bizi sert rüzgarlı bir dönem bekliyor” uyarısında bulundu.

TKYD’nin kurumsal yönetimi yurt çapına yaymak amacıyla sürdürdüğü faaliyetler kapsamında düzenlenen “Anadolu Panelleri”, Denizli Sanayi Odasının (DSO) ev sahipliğinde yapıldı.

Programın açılışında konuşan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Anadolu Buluşmaları ile TKYD’nin 20 yıldır edindiği bilgi birikimini yurt çapına yaydıklarını belirterek, “Türkiye’de iyi yönetimin, iyi yatırım çektiğini ve şirketlerin uzun ömürlü olabilmelerinin, rekabet edebilirliklerinin kurumsal yönetildiklerine bağlı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu kültürü Anadolu’ya yaymak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İşte bu amaçla Anadolu’daki illere bizzat giderek toplantılar gerçekleştirip kurumsal yönetimi anlatmaya çalışıyoruz. Bu panellerde sanayi odaları ile birlikte hareket ediyor ve kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

KASAPOĞLU: AİLE ŞİRKETLERİ KURUMSALLAŞMADA SORUNLAR YAŞIYOR

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu da, kurumsal yönetimin son dönemde sürdürülebilirlikle beraber sanayicinin ve sanayinin gündeminde olan bir konu haline geldiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Global piyasalarda ürün satmamız ve üretim yapmamız için işlerimizi yönetebilmemiz gerekiyor. Bu anlamda dijitalleşme, verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramı da oldukça önemli. Bu kavramların hepsinin üzerinde ve tepesinde kurumsallaşma var. Kurumsallaşmanın mantığında da işlerimizi doğru bir şekilde yönetebilmek, kararlarımızı alırken daha verimli, daha etkin kararlar alabilmek önemli. Türkiye'ye baktığımızda şirketlerimizin neredeyse yüzde 95’i aile şirketlerinden oluşuyor ve aile şirketleri de aslında bir anlamda kurumsallaşma ile ilgili sorunlar yaşayan şirketlerimiz. Bu noktada Denizli de aile şirketlerinin yoğun olduğu şehirlerden biri. KOBİ büyüklüğündeki işletmelerle Türkiye ekonomisine ve ihracatına güç vermeye çalışıyor. Artık dünyada şartlar zorlaşıyor. Rekabet artıyor. Bunların üzerine pandemiler ve savaşlar da gelince, artık sanayicinin nefes almakta, ihracat yapmakta zorlandığı bir dönemden geçiyoruz. Bizler eğer işlerimize devam etmek istiyorsak, işlerimizi yürütmek istiyorsak kurumsallığı hepimiz ajandamıza almak zorundayız. Kurumsallığın arkasından verimliliğimizi, dijitalleşmemizi ve sürdürülebilirliği sağlamamız gerekiyor.”

SELÇUKİ: EMNİYET KEMERLERİNİZİ TAKIN

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki de, "Türkiye'nin Politik ve Ekonomik Gündemi” başlıklı konuşmasında, pandemiler, savaşlar, depremler, seçimler derken çok ağır ekonomiler yaşandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Uzun zamandır risk bitmek bilmedi. İçerideki ve dışarıdaki risklerde tam işleri yoluna koyduk, biraz önümüzü görebiliyoruz derken ya içeride olmayacak kararlar aldık ya da dışarıda olmayacak olaylar oldu ve riskimiz arttı. Merkez Bankası başkanının, Hazine ve Maliye Bakanımızın değiştirilmesi ve bu yeniliğin attıkları adımlar, Türkiye'nin hem içerideki hem de dışarıdaki yatırımcı nezdinde kaybettiği güvenin yeniden tesis edilmesi için çok önemli oldu. Bugün tek haneli enflasyondan ve makroekonomik bir dengeden bahsetmekten çok uzağız. Şimdi orta vadeli planın Türkiye için belirlediği üç tane hedef var. Onlara da odaklanmak lazım. Öte yandan Türkiye reel pozitif faiz verinceye kadar bizim içinde bulunduğumuz mevcut metro, makroekonomik dengesizlikler dünyasından çıkmamız mümkün değil. Emniyet kemerlerinizi takın, çünkü biraz daha bizi sert rüzgarlı bir dönem bekliyor.”

OĞUZ: KURUMSAL YÖNETİM İYİ YÖNETİM DEMEK

Nasıl bir Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı ve panelin moderatörü Dr. Şeref Oğuz da, “Kurumsal yönetim iyi yönetim demek, iyi şirket yönetimi demek. Açıkçası hepimizin buna ihtiyacı var. Anadolu'yu çok dolaşan biri olarak şunu görüyorum: Kurumsallığın ne olduğu ve nasıl olacağı konusunda iknaya ihtiyacımız kalmadı. Herkes artık kurumsallığın önemli olduğunu biliyor. Yeşil ekonomide de olduğu gibi artık herkes anladı. Ama nasıl ve hangi derinlikte olduğuna dair tereddütlerimiz var. Unutmamalı ki bizi ayakta tutacak olan Cumhuriyet’in heyecanı olacak. Vatanını seven işini en iyi yapandır diyoruz” diye konuştu.