Kapanan okullara örnek proje: Harabeyi bilim ve sanat yuvasına dönüştürdü – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Kapanan okullara örnek proje: Harabeyi bilim...

Kapanan okullara örnek proje: Harabeyi bilim ve sanat yuvasına dönüştürdü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Nisan 2022 Perşembe - 15:08Güncelleme: 14 Nisan 2022 Perşembe - 15:11
Kapanan okullara örnek proje: Harabeyi bilim ve sanat yuvasına dönüştürdü

Denizli’nin Çivril ilçesinde kapanan ve uzun yıllar ahır olarak kullanılan eski köy okulunun kaderini üniversite eğitimi sonrası doğup büyüdüğü mahalleye geri dönen 25 yaşındaki Gamze Atmaca değiştirdi. Atmaca, azimle çalışıp harabeyi bilim ve sanat yuvasına dönüştürdü.

Yüksek öğrenimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde yapan ve yönetim bilişim sistemleri eğitimi alan Gamze Atmaca, üniversite öğrenimini tamamlamasının ardından Çivril’in Yılanlı Mahallesi’ndeki baba ocağına döndü.

“TÜRK ÖĞÜN ÇALIŞ GÜVEN” SÖZÜNDEN YOLA ÇIKTI

Mahallede 30 yıl önce kapanan, bakımsızlıktan harabeye dönen ve ahır olarak kullanılan okul binasının durumuna üzülen genç kız, hayal ettiği projeyi hayata geçirmek için Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Öğün Çalış Güven” sözünden yola çıkarak kolları sıvadı.

KAPI KAPI DOLAŞIP ANLATTI

Yıkılmaya yüz tutan okul binasını içinde kütüphanesi ve eğitime yönelik aktivitelerin yapılabileceği bir merkeze dönüştürmek istediğini söylediğinde çok fazla önemseyen çıkmadı. Anlattığına göre de vazgeçirmek için çalışanlar bile oldu.

Ancak, kararından dönmeyip restorasyon için yola koyuldu. Kapı kapı dolaşarak projesini anlatan Atmaca’ya mahalle sakinleri maddi desteğin yanı sıra çalışmalarında da yardım etti. İlçe belediyesi, milli eğitim ve halk eğitim müdürlükleri de restorasyon çalışmalarına katkı koydu.

“ÖNCE KİMSE ÖNEMSEMEDİ, SONRA HERKES DESTEK VERDİ”

Atmaca, o süreci “En başında kimse projeyi önemsemedi. Hatta vazgeçmem için uğraş verildi ama ben vazgeçmedim. Önce arkadaşlarım projeyi sahiplendi. Sonra süreç içinde köylüler de destek verdi” sözleriyle anlattı.

“RESTORASYON 2,5 AYDA BİTTİ”

Çalışmalar için 15 kişilik bir ekip oluşturduğunu kaydeden Atmaca, “Herkes bir şekilde işin ucundan tuttu. Çocuklar ve kadınlar da gönüllü olarak yardım ettiler. Okul uzun süre ahır olarak kullanılmıştı. Sadece bahçesinden üç kamyon çöp çıktı. Okulun içini temizledik. 2,5 ayda restorasyonunu tamamladık. Kurs merkezi ve kütüphane olarak yeniden kullanıma açtık” dedi.

“ÇOCUKLAR SANATLA TANIŞIYOR”

Projenin geçen yıl tamamlanıp haziran ayında açıldığını söyleyen Atmaca, “Aktif şekilde eğitime ve sanata açıldı. Kadınlar için kurs merkezimiz var. Burada çok ciddi bir üretim var. Voleybol sahamız var. Çocuklara yönelik kurslarımız ve kütüphanemiz mevcut. Kadınlar burada vakit geçiriyor, çocuklar burada sanatla erken yaşta tanışıyor. Kadınlar üretiyor biz de onlara destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLABİLİR”

Projenin 4 yıldır devam ettiğini belirten Atmaca, hem okulu tanıtmak hem projenin Türkiye’ye geneline yayılmasını istediklerini, uygulamanın kapanan köy okullarında değerlendirilebileceğini söyledi.

“HERKES KİTAP OKUYOR”

Okuma alışkanlığının hızla yayıldığını dile getiren Atmaca, “Artık kadınların ve çocukların bir şeylere ulaşması zorlaştı. Onların hayatına katkı koymak istiyoruz. Şimdi köyümüzde yaş ayrımı olmaksızın herkes kitap okumaya başladı. Farklı branşlarda eğitim almak isteyen çocuklar var. Onların elinden tuttuk. Okumak istemeyen bir kız çocuğu vardı, ona okumayı sevdirdik. Satranç konusunda gelişmek isteyen bir öğrenci vardı şimdi müsabakalara katılacak düzeye geldi. Güzelliklere ulaşmak için çaba göstermek gerekiyor. Biz onu yaptık” ifadelerini kullandı.