Alzheimer hastaları için “akıllı kapı” tasarladılar – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Alzheimer hastaları için “akıllı kapı” tasarladılar

Alzheimer hastaları için “akıllı kapı” tasarladılar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Şubat 2020 Perşembe - 07:00Güncelleme: 13 Şubat 2020 Perşembe - 01:13
Alzheimer hastaları için “akıllı kapı” tasarladılar

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin 4 yıldır sürdürdüğü “Yarını Kodlayanlar” projesinin katılımcılarından Denizlili Alper Arda İpek ve Alperen Cebe, mezun oldukları okulda düzenlenen “Yarını Kodlayanlar Eğitimi”nde bu kez konuk eğitmen olarak görev aldı. Kendi tasarladıkları ve kodladıkları elektronik devrelerle Alzheimer hastaları için akıllı kapı yapan, ardından C# diliyle yazıp tasarladıkları The Golden Ball (Altın Top) oyunuyla büyük ilgi gören başarılı öğrenciler, şimdi de uluslararası olimpiyatlara hazırlanıyor.

Türkiye Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmeye devam ediyor. Projeye Denizli’den katılan Alper Arda İpek ve Alperen Cebe, mezun oldukları okulda düzenlenen Yarını Kodlayanlar Eğitimi’nde bu kez konuk eğitmen olarak yer aldı. Yarını Kodlayanlar Gönüllü Eğitmeni Yasin Köse ve Makbule Çavuş'un denetiminde gerçekleştirilen ve toplam 15 öğrencinin katıldığı eğitimde, Alper Arda İpek ve Alperen Cebe, kodlama konusundaki deneyimlerini arkadaşlarıyla paylaştı.

ALZHEİMER HASTALARI İÇİN AKILLI KAPI YAPTILAR

“Yarını Kodlayanlar” projesine 2017 yılında dahil olan Alper Arda İpek ve Alperen Cebe, projenin gönüllü eğitmenleri Yasin Köse ve Makbule Çavuş’tan eğitim ve mentorluk aldı. Denizli’de okudukları ortaokulda ilk kulüplerini kuran İpek ve Cebe, daha sonra burada Habitat Derneği’nin de desteğiyle okul arkadaşlarına yönelik kodlama eğitim ve etkinlikleri düzenledi.

Ticaret Bakanlığı'nın düzenlediği ve yaş ortalamasının 27 olduğu Sosyal Kooperatif Hackathonu’nda tek ortaokul grubu olarak yer alan Alper Arda İpek ve Alperen Cebe, mültecilerle ilgili istihdam fikriyle Türkiye 4'üncüsü oldu. Ayrıca, kendi tasarladıkları ve kodladıkları elektronik devrelerle Alzheimer hastaları için akıllı kapı yapan başarılı öğrenciler, C# diliyle yazdıkları ve tasarladıkları The Golden Ball (Altın Top) oyunuyla da büyük ilgi gördü. Halen Fen Lisesi’nde öğrenimlerini sürdüren, aynı zamanda masaüstü ve mobil oyun geliştirmeye devam eden başarılı öğrenciler, bir yandan da uluslararası olimpiyatlara hazırlanıyor.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERİ KUTLADILAR

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, projeyle ilgili “Denizli’den katılan Alper Arda İpek ve Alperen Cebe, ulusal düzeyde elde ettikleri başarılarla bize büyük bir gurur yaşattı. Bugün artık kodlama konusundaki deneyimlerini arkadaşlarıyla paylaşabilir hale gelen bu çocuklarımızın başarısı, bizi ülkemizdeki diğer çocuklara da ulaşma ve projemizin erişimini artırma konusunda motive ediyor. Çocuklarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli ayaklarından birisinin de geleceğe yatırım yapmak olduğunu belirterek, “Projemize Denizli’den katılan Alper Arda İpek ve Alperen Cebe’nin başarıları bizleri gururlandırıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Sosyal Kooperatifçilik Hackathonu’nda kendilerinden yaşça büyük bireylerden oluşan gruplara karşı mücadele ederek, mültecilere yönelik olarak geliştirdikleri istihdam fikriyle Türkiye 4'üncüsü olma başarısı gösteren ve kendi tasarladıkları ve kodladıkları elektronik devrelerle Alzheimer hastaları için akıllı kapı yapan başarılı öğrencilerimizi kutluyor, hazırlandıkları Uluslararası Olimpiyatlar’da kendilerine başarılar diliyorum” dedi.