Denizli’de kaç okul depreme dayanıksız belirlendi – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Denizli’de kaç okul depreme dayanıksız belirlendi

Denizli’de kaç okul depreme dayanıksız belirlendi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 23 Şubat 2023 Perşembe - 10:17Güncelleme: 23 Şubat 2023 Perşembe - 10:17
Denizli’de kaç okul depreme dayanıksız belirlendi

Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü, il genelinde depreme dayanıksız okul sayısını Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile yapılan çalışmada belirledi. Bu okullar güçlendirme çalışmasıyla sağlamlaştırılıp, yıkılma tehlikesinden arındırılacak.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 43 bin 556’ya yükselirken, depreme dayanıklı binalar konusu bir kez daha öncelikli hale geldi. Burada da okullar öne çıkarken, velilerden “okullarımız depreme dayanıklı mı?” sorusu peş peşe geldi.

FAY HATTI ÜZERİNDE KURULU DENİZLİ’DE DURUM

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası, hazırladığı bir raporda, fay hatları üzerinde kurulu illeri tek tek sıraladı. Yerleşimin fay hatları üzerinde yapıldığı 24 il arasında Denizli’de var.

Kahramanmaraş depremiyle gözler yeniden bu rapora çevrilirken, Denizlililer “bizde durum ne?” diye sormaya başladı. Yapı stoğunun yanı sıra, kamu binaları ve ilde 188 bin öğrencinin eğitim öğretim gördüğü okulların depreme dayanıklı olup olmadığına yanıt arıyor vatandaşlar.

Okulların durumuyla ilgili aldığımız bilgiye göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, PAÜ Mühendislik Fakültesi Yapı Anabilim Dalı ile iş birliği yaparak önce depreme dayanıksız okul sayısı tespit edildi. İl genelinde halen 25 okulun depreme dayanıksız olduğu ve bunların güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Yetkililer, bu okulların hangi ilçelerde olduğuyla ilgili “endişe yaratmamak” gerekçesiyle bilgi paylaşmadı.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASININ 2 YILDA TAMAMLANMASI PLANLANDI

PAÜ Mühendislik Fakültesi Yapı Anabilim Dalının hazırladığı rapor doğrultusunda depreme dayanıksız okulların güçlendirilmesiyle ilgili bir program hazırlandı. Ödenek durumuna göre, bu okulların yarısında 2023 yılında, diğer yarısında da 2024 yılında güçlendirme yapılması planlandı.