Eğitim İş’ten yağmur altında lüks ile yaz saati eylemi – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Eğitim İş’ten yağmur altında lüks ile...

Eğitim İş’ten yağmur altında lüks ile yaz saati eylemi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Aralık 2023 Perşembe - 19:38Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe - 19:38
Eğitim İş’ten yağmur altında lüks ile yaz saati eylemi

Eğitim İş Sendikası Denizli şubelerinden kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasına karşı eylem. Delikliçınar Meydanı’na lüks ile gelen Eğitim İş’liler, uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundu.

“Eğitimi ve çocuklarımızı karanlıktan kurtarmak için alanlardayız” başlıklı basın açıklamasını Eğitim İş sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Erol ve 2 Nolu Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan okudu. Açıklamada, eğitimin gün ışığında olması, günün aydınlanması ile başlayıp günün kararması ile bitmesi gerektiği dile getirildi.

Eğitimi ve çalışma saatlerini gün ışığına göre planlamayan iktidarın 2016’dan beri kalıcı yaz saati uygulaması yaparak kış mevsiminde tüm ülkeyi karanlığa mahkum ettiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“Gün ışığına göre planlanmayan ders saatleri, karşılanmayan okul ve derslik ihtiyacı inatla sürdürülen kalıcı saat uygulaması eğitimi ve çocuklarımızı olumsuz etkilemektedir. Bu plansızlık ve inat sebebiyle çocuklarımız, daha günün ağarmadığı saatlerde yollara düşmek zorunda kalmaktadır. Uykuya ve gün ışığına gelişimsel olarak en ihtiyaç duyduğu yıllarda çocuklarımızın bu kör, ışıksız saatlerde okula gitmek zorunda bırakılması velileri de zora düşürmektedir.

Özellikle kış mevsiminde, günün ilk ders saatlerinde çocuklar henüz uyku mahmurluğunu üzerlerinden atamadığı için verim alınamamaktadır. Yıllardır dikkat çektiğimiz okul/derslik sayısındaki yetersizlik nedeniyle büyükşehirlerde bile birçok okulda ikili eğitim devam etmekte, bir okul binasında birkaç okulu dolduracak kadar çok sayıda öğrenci, adeta vardiyalı biçimde eğitim görmektedir. AKP’nin 5 yıl önce bitirme sözü verdiği ikili eğitim garabeti nedeniyle bir grup öğrenci okula daha gün ağarmadan giderken, okula geç gelen grup ise ancak akşam karanlığında evine dönebilmektedir. Ailelerin sosyal ve kültürel yaşamlarını da baltalayan ikili eğitim sistemi devam ettikçe, öğrencilerin hem soyut hem de somut anlamda karanlıkta kalması kaçınılmazdır.

Gün ışığına göre planlanmayan ders ve çalışma saatleri güvenlik açığı yaratmaktadır. Çalışanların, öğrencilerin, velilerin sabahın veya akşamın kör karanlığında yollarda olmak durumunda kalması, güvenlik açısından da kaygı verici olaylara meydan vermektedir. Günün zifiri karanlıkta başlatılması, trafik kazalarının artmasına da zemin hazırlamaktadır. Yanlış ekonomi politikalarıyla, gerici hamlelerle, adaletsizliklerle manevi olarak koyu bir karanlığın içine itilen ülkeyi, bir de somut bir karanlığa mahkûm etmeyin.

Üstelik eğitimin içine atıldığı soyut karanlık daha da büyüktür. Tarikatlar, MEB desteğiyle ve protokoller aracılığıyla eğitimde cirit atmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in pişkince tarikatlarla protokolleri sürdüreceklerini açıklaması, eğitimdeki gerici kuşatmanın dozunun daha da artırılacağının emaresi olmuştur.”