Denizli’nin Tavas ilçesinde, mermer ocağı açılmasına karşı çıkan mahalle halkı, gösterdiği tepkiyle ÇED sürecini başlatan şirketin katılım toplantısını yaptırmadı.
Tavas’ın Ovacık ve Nikfer mahalleleri sınırları içinde kalan sahalarda mermer ocağı açmak isteyen şirket, bölge sakinlerinin tepkisiyle karşılaştı. Bu nedenle her iki mahallede düzenlenmek istenen ÇED süreci katılım toplantıları yapılamadı.
Mermer ocağı toplantılarından ilki Ovacık Mahallesi’nde yapılmak istendi. Şirket temsilcileri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Ovacık’a geldi. Ancak yoğun şekilde tepki gösterilmesi üzerine toplantı gerçekleşmedi.
AYNI TEPKİ NİKFER’DE DE GÖSTERİLDİ
Mermer ocağı toplantılarından ikincisinin adresi ise Nikfer Mahallesi oldu. Ovacık’ta olduğu gibi burada da protestolar vardı. Sloganlarla mermer ocağı istemediklerini dile getiren mahalleli, “Mermer mi, tarım mı?”, “Çiftçi mi, mermerci mi? Karar sizin?” yazılı pankartlar taşıdı.
Gösterilen tepkiler nedeniyle ÇED katılım toplantısı yapılamazken, Nikfer Muhtarı Ali Keysan toplantı tutanağına “Halkın tepkisi nedeniyle toplantı yapılamadı” diye yazdı. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri aldığı Nikfer’de, vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.
12 MERMER OCAĞI AÇILACAK İDDİASI
Vatandaşlar, şirketin Tavas’ta 10, Kale ilçesinde 2 mermer ocağı açacağını, açılmak istenen ocakların 10 bin dönümlük tarım arazisini etkileyeceği söylerken, ayrıca ocaklardan mermer çıkarabilmek için büyük su kaynağına ihtiyaç duyulacağını, oysa bölgede su kaynaklarının sınırlı olduğu dile getirdi.
KEYSAN: MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ
Nikfer Muhtarı Ali Keysan, ÇED süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısının halkın tepkisi nedeniyle gerçekleştirilemediği belirtti. Keysan, “Bu bölgede şirket maden araması yapmak istiyor. Bizi bilgilendirmek için geldiler. Halk güzel bir cevap vermedi. İstemediğimizi açıkça söyledik. Halk ‘bilgilenmek istemiyoruz’ deyince toplantı yapılamadı. Sadece bu bölgede değil. Bildiğimiz kadarıyla ilçemizde 10 köyde daha maden ocağı açmak istiyorlar. Mahallemizin 2 bin 500 nüfusu var. Burada tarım ve hayvancılık yaygın. Aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda pilot bölge. Kayak merkezinden mermer ocağının bulunduğu alan görülebiliyor. Sözde burası turizm merkezi. DSİ burada sulama projesi yapıyor. Bu bölgeye sıfır. Ben anlayamıyorum. Devletin kurumları arasında çekişme var gibi. Bu bölgede doğal hayat var. Hepsi yok olur” açıklamasını yaptı.
ÇALLICA: TAVAS OVASI’NA BÜYÜK ZARAR VERİR
Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca ise, sınırlı su kaynaklarına sahip bölgede açılmak istenen mermer ocaklarının problemi daha da artıracağına dikkat çekti. Çallıca, “Vatandaş tarımsal su bulmakta zorlanıyor. Hatta yaz dönemlerinde kullanma suyu bulamıyor. Ayrıca bu bölgenin bir kısmında aromatik bitkiler yetiştiriliyor. Mermer üretimi Tavas Ovası’na büyük zarar verir” dedi.