Avdanlılar, açık kömür işletmesine karşı eylem yaptı – D20Haber
16.04.2024, Salı
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Avdanlılar, açık kömür işletmesine karşı eylem...

Avdanlılar, açık kömür işletmesine karşı eylem yaptı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Temmuz 2022 Pazar - 08:49Güncelleme: 17 Temmuz 2022 Pazar - 08:49
Avdanlılar, açık kömür işletmesine karşı eylem yaptı

Denizli’nin Tavas ilçesinde açık kömür işletmesine karşı çıkan vatandaşlar, bir kez daha eylem yaptı ve basın açıklamasıyla seslerini duyurmaya çalıştı.

Avdan Mahallesi’nde termik santral kurma planlaması yapılmış, yoğun tepkiler üzerine geri adım atılmış, ancak Cumhurbaşkanlığı acele kamulaştırma kararı ile bir süre önce açık kömür işletmeciliğine geçiş gündeme gelmişti.

Açık kömür işletmeciliğinin yaratacağı doğa tahribatına dikkat çeken Avdan Mahallesi ile çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlar, Avdan Platformu öncülüğünde bir kez daha bir araya geldi.

639 BİN 689 HEKTAR ALANI KAPSIYOR

CHP Genel Başkan yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın da katıldığı eylemde konuşan platform sözcüsü Mehmet Akköse, bölgede 2 yıl önce Avdan Termik Santrali, endüstriyel atik (kül-cüruf) depolama alanı ve kömür ocakları yatırım projesinin gündeme geldiğini, toplam yüzölçümü 3 bin 872 hektar maden işletme ruhsatı bulunan ve rapora konu 639 bin 689 hektar alanda yapılmak istenen termik santral faaliyetlerinin durdurulması için hukuk sınırları içerisinde mücadele ettiklerini, bilimsel ve teknik çalışmalar ile yöre halkının haklı mücadelesi sonucu projenin durdurulduğunu anımsattı.

“NİHAİ HEDEF TERMİK SANTRAL”

Aynı bölgede bu kez açık ocak kömür işletmeciliği kapasite artışı ile karşı karşıya kalındığını kaydeden Akköse, “Ruhsat sahalarında gerçekleştirilen rezerv tespit çalışmaları sonucunda tespit edilen yaklaşık 30 milyon 500 bin ton linyit kömürünün açık işletme yöntemiyle işletilebilir kısmı 26 milyon 400 bin ton olarak belirlenmiştir. Kapasite artışı projesi kapsamında açık ocak madenciliği faaliyetleriyle yıllık 2 milyon ton kömür üretimi hedeflenmektedir. Yılda 2 milyon ton kömürün proje alanına 130 km mesafede yer alan Yatağan Termik Santraline hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Günlük 5 bin 480 ton kömürün 130 kilometre mesafedeki Yatağan Termik Santraline gönderilmesi işletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir. Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale İlçesi Yenidere Köyü mevkiinde şirket tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Santral ve kül depolama alanı projesi vardır. Bu bilgi tamamen kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğu ve projede nihai hedefleri termik santral olduğu anlaşılmıştır. Çevreye duyarlı topraklarını sahip çıkan Avdan halkımızın tepkileri sonucunda kapasite artışı gerçekleşmemiştir” dedi.

“DAVA AÇILDI, BİLİRKİŞİ HEYETİ DEĞER TESPİTİ İNCELEMESİ YAPTI”

13 Ocak 2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Avdan Mahallesinde IV. grup maden (linyit) işletme ruhsatlı sahalarda maden üretimine devam edilebilmesi için ihtiyaç duyulan 564 parselde toplam 3 milyon 764 bin 623 m² alanın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiğini söyleyen Akköse, karara yönelik yöre halkının Danıştay’a dava açması sonucunda 15 Mart’ta bilirkişi heyeti değer tespiti için Avdan bölgesinde incelemede bulunduğunu belirtti.

“ZEYTİNLİKLER VE TARIM ALANLARI KÖMÜRE FEDA EDİLECEK”

Yörenin ana ekonomik kaynağı tarım olduğuna, zeytinciliğin de geliştiğine dikkat çeken Akköse, Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun gereğince zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağını ve işletilemeyeceğini ifade etti. Akköse, Avdan’da kömür ocağının açılması durumunda yaşanacak olumsuzlukları da şöyle sıraladı:

“• Zeytinlikler ve tarım alanları ile 4 mahalle kömür madenine feda edilecek.

• Yaklaşık 3 bin kişi kömür ocağından dolayı yurdundan edilecek ve bu durumdan olumsuz etkilenecek.

• Bölgedeki Yenidere Çayı, Kemer Barajı, Akçay, sonrasında Büyük Menderes ve Ege Denizi de ortaya çıkacak sonuçlardan direkt olarak etkilenecektir.

Kömürü değil yaşamı seçen Avdanlılar, tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemediklerini, acele kamulaştırma kararı ile Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine uyumsuz olduğunu dile getirmektedir.

Avdan Platform bileşenleri olarak ortak dayanışma ve mücadelemiz devam edecektir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar geleceğimize zarar verecektir.”