Tavas’tan İsviçre’ye uzanan başarı öyküsü: İSMAİL TANER – D20Haber
12.05.2025, Pazartesi
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Tavas’tan İsviçre’ye uzanan başarı öyküsü: İSMAİL...

Tavas’tan İsviçre’ye uzanan başarı öyküsü: İSMAİL TANER

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 14 Ağustos 2022 Pazar - 11:40Güncelleme: 14 Ağustos 2022 Pazar - 13:43
Tavas’tan İsviçre’ye uzanan başarı öyküsü: İSMAİL TANER

Denizli Tavas ilçesinden başlayıp, İsviçre’ye kadar uzanan başarı hikayesinin kahramanı Dr İsmail Taner, beyin cerrahisinde tanınmış bir isim. Kısa bir süre önce emekli olan Dr Taner’in hikayesini Denizlili yazar Kemal Yalçın’ın “Kalemler ve Yürekler” isimli kitabında okuyunca siz D20HABER.COM okurları için haberleştirmeden edemedik.

Denizli; resimden sahne sanatlarına, dünyaca ünlü fizikçiden tıp doktorlarına çok sayıda ismin memleketidir. Prof Dr Hüseyin Yılmaz, Ressam İbrahim Çallı, Besteci Selahattin Pınar, Yazar Kemal Yalçın, Halk müziği Sanatçısı Özay Gönlüm hemen aklımıza gelenlerdir. Ancak bir de mesleklerinde, kariyerlerinde Denizli’de çok fazla bilinmese de yurt dışında başarılarıyla isimlerinden söz ettirenler var. Bunlardan birisi de Dr İsmail Taner’dir.

Tavas’ın Yorga (köyü) Mahallesi’nden çıkıp Isparta Gönen Öğretmen Okulu’na, oradan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine, mezuniyet sonrası da önce Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine, devamında İsviçre’ye uzanan uzun ince bir yolu başarıyla geçti Dr İsmail Taner.

Sonrası mı? Onun başarılarla dolu parlak kariyeri yakın arkadaşı; Emanet Çeyiz, Kalemler ve Yürekler, Tek Kanatlı Kartal, Haymatlos, Kardeşlerim Var Uzaklarda, Anadolu’nun Evlatları kitaplarının yazarı Kemal Yalçın’dan öğreniyoruz.

Yalçın, Anadolu’nun çalışkan, bir o kadar da başarılı insanları anlattığı “Kalemler ve Yürekler” kitabında, Gönen Öğretmen Okulundan arkadaşı Dr İsmail Taner’i vefa duygularıyla harmanlayıp sundu okurlarına.

YOLLARI HEP KESİŞTİ

Yalçın, Tavas-Yorga’dan İsviçre’nin Zürih ve Bern üniversitelerine uzanan başarı öyküsünden söz ederken “başarılı, umutlu, örnek bir hayat” diye söz ediyor arkadaşından. Yalçın, Gönen Öğretmen Okulunda, yurt dışında yolları hep kesişen ve kısa bir süre önce emekli olan Dr Taner’i özetle şöyle anlatıyor kitabında:

TAVASLI BEYİN CERRAHI İSMAİL TANER

Tavas-Yorga köyünden İsviçre Zürih ve Bern Üniversitelerine uzanan başarılı, umutlu, örnek bir hayat!

“İsmail Taner, İsviçre’nin tanınmış beyin cerrahlarındandır. Dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in yetiştirdiği cerrahlardan biridir. Dr. Taner, Denizli-Tavas Yorga köyünde 1951 yılında doğdu. Yorga köyünde yoksul bir tütün üreticisi köylü ailesinin evladı idi. Tütün tarlalarından, sarı dikenlerin arasından yürüyerek hayatını yoktan var etti. Kimsenin hayal edemeyeceği kadar çok çalıştı, çok okudu, başarıdan başarıya koştu ve koşuyor.”

Haberin DevamıReklam




İsmail Taner, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Bölümü’nde 1991 yılında beyin cerrahisi uzmanı oldu. 1990, 1992 ve 1993 yıllarında beyin cerrahisi alanında bilgi ve becerisini artırmak için İsviçre’ye, Zürih Üniversitesi’ne geldi, Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in yanında mikro cerrahi tekniğini ve Prof. Dr. Yaşargil’in ameliyat tekniğini öğrendi.

1994 yılında İsviçre’de Aarau Kanton Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümün’de uzman beyin cerrahı olarak çalışmaya başladı. Bu arada Bern Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıp Fakültesi bitirme sınavlarını vererek ‘Dr. Med. = Tıp Doktoru’ ve aynı üniversitede beyin cerrahisi uzmanlık sınavını vererek ‘Föderatio Medicorum Helveticorum (FMH) = İsviçre Tıpta Uzmanlık Unvanını’ aldı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Almanya’ya geldim, siyasi mülteci oldum. 13 yıl Türkiye’ye gidemedim. Bu yıllarda Fakir Baykurt ile birlikte İsviçre’ye İsmail’in yanına giderdik. Dört Gönenli, Fakir Baykurt, İsmail Taner, Ramazan Deniz, Kemal Yalçın bir araya gelir, gelmişten geçmişten uzun uzun konuşur, dağlara çıkar, hasret giderirdik.

Fakir Baykurt, bana ve İsmail Taner’e daima yol yordam gösterdi, bize ağabeylik yaptı. Benim kitaplarımın tümünde Fakir Baykurt’tan, İsmail Taner’den izler vardır. Fakir Baykurt’un ruhu şad olsun! Kendisini saygı, sevgi ve şükranla anıyorum.

İsmail Taner benim vefalı, umutlu, çalışkan arkadaşımdır.

Sevgili İsmail, Gönen’de, Tınas dağının önünde 1967 yılında, 54 yıl önce birbirimize verdiğimiz sözü tuttuk. Tutmaya devam edeceğiz. Sana sağlıklı, mutlu uzun ömürler diliyorum.”

NOT: “Kalemler ve Yürekler” kitabında anlattığı Dr İsmail Taner ile ilgili bölümü haberleştirmemize izin verdiği için Yazar Kemal Yalçın’a teşekkür ediyoruz.