Ekşi Höyük’te 8 bin yıllık apsisli yapı örneklerine rastlandı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Ekşi Höyük’te 8 bin yıllık apsisli...

Ekşi Höyük’te 8 bin yıllık apsisli yapı örneklerine rastlandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Ağustos 2020 Cumartesi - 17:18Güncelleme: 22 Ağustos 2020 Cumartesi - 17:18
Ekşi Höyük’te 8 bin yıllık apsisli yapı örneklerine rastlandı

Denizli’nin Çal ilçesinde, tarihi 8700 yıl öncesine dayanan Ekşi Höyük’te kemik aletler, sürtme taş endüstrisine ait çok sayıda örneğin yanısıra apsisli yapı örneklerine de rastlanıldı

İlçenin Dayılar Mahallesi’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan Neolitikdönemden kalma Ekşi Höyük’te çalışmalar devam ediyor. Kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Çal ilçe Kaymakamı Selin Sarı, Ekşi Höyük’ün bölgenin tek Neolitik Dönem kazısı olma özelliği taşıdığını ifade etti. Sarı, “Köklü ilçemiz Çal’da ilk çiftçi toplulukları olarak tanımlayabileceğimiz Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olmasının yanı sıra bölgenin tek Neolitik Dönem kazısı olma özelliğine sahip Ekşi Höyük tarihi özelliği ile büyük bir öneme sahip yerlerden birisi olması gerçekten Çal ilçesi için büyük bir önem arz etmektedir” dedi.

“ÖRNEĞİ GÖRÜLMEMİŞ BİRÇOK MİMARİ YAPI ORTAYA ÇIKARILDI”

Denizli İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgilere göre, Ekşi Höyük’te jeo-arkeoloji araştırmaları kapsamında gerçekleştirilen sondaj delgi çalışmalarında yaklaşık 2 metrelik bir kültür dolgusunun varlığı anlaşıldığı belirtildi. 2015 ile 2019 yılı kazı çalışmaları sonucunda 7 yapı katı tespit edildiği, ancak tarımsal faaliyetlerin yarattığı tahribat sebebiyle Ekşi Höyük’teki kurulum tabakasına ait verilere ulaşılamadığı öğrenildi.

Ekşi Höyük’te milattan önce 6200 ile 6400 yıllarına tarihlenen apsisli yapılar, milattan önce 6700 yıllarına tarihlenen üzeri motifli kırmızı kireç tabanlı yapı gibi daha önce örneği görülmemiş birçok mimari yapının ortaya çıkarıldığı kazılarda özgün buluntuya da rastlanıldığı öğrenildi.

Bunlar arasında sapan taneleri, ağırşaklar ve tüm kaplar, nitelikli çanak çömlek parçaları, kemik aletler, sürtme taş endüstrisine ait çok sayıda örnek, litik buluntular yer aldığı ve incelemelerde hayvan kemikleri içindeki büyük yoğunluğu koyun ve keçiler gibi orta boy memelilerin oluşturduğu belirtildi.

“BÖLGEDE İLK NEOLİTİK DÖNEM KAZISI DENİZLİ’DE”

Yapılan çalışmaların Yukarı Menderes Havzasında avcı toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçiş sürecinin aydınlatılmasına ve bölgedeki ilk çiftçi toplulukların yaşam biçimine ilişkin bilgi edinilmesine büyük katkı sağlayacağı ifade edildi. Ekşi Höyük’teki kazı çalışmalarının bölgedeki tek olduğu belirtildi.

DENİZLİ (İHA)