Denizli’nin Çal ilçesinde, kanalizasyon atığının toplandığı alan göle dönüşünce, mahalle halkı dayanılmaz hal alan kirlilik ve kokunun giderilmesi için imza kampanyası başlattı.
Çal’ın İsabey Mahallesi’nde, bıçak kemiğe dayanınca vatandaşlar seslerini duyurmak için imza kampanyası başlattı. İsabeylileri canına tak ettiren ise, mahallenin yakınında toplanan kanalizasyon atığı. Tam 20 yıldır bırakılan kanalizasyon atığı göle dönüşünce, mahalleli eline kalem kağıdı alıp “2000 yıl önce antik kent Laodikya bile kanalizasyon sistemine sahipti” diyerek imza toplamaya başladı.
İMZALAR DESKİ’YE VERİLECEK
Su kaynaklarını kirleten, çevre kirliliği yaratan, yaydığı dayanılmaz koku çileye dönüşen kanalizasyon çukurunun kaldırılması ve arıtma sistemiyle problemin çözümünü isteyen İsabeyliler; parkta, kahvehanede, pazarda, evde, direksiyon başında Denizli Büyükşehir DESKİ’ye verilmek üzere hazırlanan dilekçeyi imzalıyor. İşte o dilekçede yazanlar:
DAHA ÖNCEKİ BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI
“İsabey Mahallesi’ndeki kanalizasyon atıkları, Mahallenin Yukarı Erikli olarak bilinen ve Çal Denizli Anayolu üzerinde bulunan Petrol istasyonunun alt kısmında bulunan alana akıtılmaktadır. İsabey Mahallesi henüz kasabayken başlayan bu olumsuz durum yirmi seneyi aşkın süredir devam etmektedir. Yanında verimli tarlaların bulunduğu ve çeşitli zirai ürünlerin yetiştirildiği bu alandaki çukura akıtılan kanalizasyon atıkları yıllardır o derece birikmiştir ki günümüzde büyük bir göllenmeye neden olmuştur.
Günümüzden binlerce yıl önce Denizlimizde yaşayan Laodikya medeniyetinin kapalı kanalizasyon sistemine sahip olduğu gerçeği ortada dururken 21. Yüzyılda Denizli’nin öneli tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle tanınan İsabey Mahallesi’nde kanalizasyonun arıtılmadan, üstelik de açık alana akıtılması çok acıdır. Yanında üzüm bağlarının, ekinlerin, ayçiçeği tarlalarının bulunduğu bu alan hem hastalık saçma riskiyle toplum sağlığını tehdit etmekte, hem de özellikle yaz aylarında dayanılmaz bir kokunun bölgeye yayılmasına sebep olmaktadır.
Daha önce yapılan şikayetlerin sonuçsuz kalması neticesinde biz aşağıda imzası bulunan İsabeyliler, toplu olarak bir dilekçe verme kararı aldık. Talebimiz kanalizasyon atıklarının arıtılmasıdır. Ayrıca bugüne kadar arıtılmadan Yukarı Erikli mevkiindeki çukura boşaltılan pisliğin de boşaltılarak mevcut alanın ıslah edilmesini talep ediyoruz. Bu konunun gereğinin bir an önce yapılmasını arz ederiz.”