Site icon D20Haber

Denizli’de ilk kez enginar yetiştirildi, hasat için gün sayılıyor

Çal’ın Selcen Mahallesi’nde Ömer Ayhancı, anlaşmalı olarak bir firma için enginar dikimi yaptı. Üç dekar alana 2 bin kök dikim yapan Ayhancı, üretimden olumlu sonuç aldı. 30 bin dolayında enginar elde etmeyi bekleyen Ayhancı, ürünün Söke’deki tesise gönderileceğini, buradan da Avrupa’ya ihraç edileceğini söyledi.

Enginarın ana üretim merkezlerinden olan Urla ve çevresinde ürün biterken, iklim farkıyla Çal’da yetiştirilmesinin pazar açısından önemli olduğunu vurgulayan Ayhancı, üzümcülüğün son yıllardaki doğal afetler ve mildiyo zararlası nedeniyle üreticinin yüzünü güldürmediğini, enginarın alternatif ürün olarak yeni bir gelir kapısı açacağına inandığını belirtti.

Aydınlı üretici Nihat Selçuk’un yıl bazında sürekli hasat alınması amacıyla Aydın, Denizli ve Antalya Ziraat Odası başkanlarıyla iletişime geçtiğini, öneri üzerine görüşme yaptığını ve örnek olması için 3 dekar alanda dikim yaptığını anlatan Ayhancı, “2 bin kök enginar dikimini yaptık. Bu enginar iki çeşit oluyor. Birincisi ‘çanaklık’ olarak geçer. Bizimki ise ‘kalplik’ diye bilinen çeşidi. Kalplik olarak adlandırılan enginar türü kök başına 15-16 ürün, çanaklık olarak geçen türü ise kök başına 8-10 baş enginar üretimi sağlıyor” dedi.

Hasadın 10 gün sonra yapılacağını bildiren Ayhancı, “Ülkemizde daha çok zeytinyağlı yemek türü olarak tüketilen, faydaları saymakla bitmeyen enginarın bölge halkına yeni bir ekmek kapısı olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki sene İsabey Mahallesi’ndeki üreticilerle birlikte 150-200 dekara yakın enginar dikimi planlaması yapıyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)

Exit mobile version