Denizli’nin son senekçisi: Raşit Usta… – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BOZKURT
  8. /
  9. Denizli’nin son senekçisi: Raşit Usta…

Denizli’nin son senekçisi: Raşit Usta…

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Mayıs 2021 Cumartesi - 13:28Güncelleme: 22 Mayıs 2021 Cumartesi - 13:28
Denizli’nin son senekçisi: Raşit Usta…

Denizli’nin Bozkurt ilçesinde yaşlı çam ağaçlarını eliyle oyarak testi ve bardak yapan “senek” sanatının son ustalarından 76 yaşındaki Raşit Gökgöz, gençlerin ilgi göstermemesi nedeniyle mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti.

İlçenin Avdan Mahallesi'nde ikamet eden Raşit Gökgöz, bölgedeki son senek (çam ağacından oyulan testi- bardak) ustası. Yaşlı çam ağaçlarını eliyle oyan emektar usta, ağacın kalın gövdesini sağlıklı ve aromatik su tüketebilmek için testi ve bardaklara dönüştürüyor.

Plastiğin yaygınlaşmasıyla birlikte çam bardağın unutulduğunu üzülerek dile getiren Gökgöz, nefes darlığına iyi gelen çam bardaktan su içmenin tadını bilenlerin başka şehirlerden de gelip senek aldıklarını söyledi. Yıllar önce mahallede her evde senek yapıldığını, çevre ilçelere illere seneklerin Avdan’da gittiğini, mahallede gençlerin senekçiliği öğrenmediğini, kendisinden başka yapan ustanın kalmadığını, dolayısıyla mesleğinde unutulup gideceğini ifade eden Gökgöz, şunları kaydetti:

“Bu meslek bizim babalarımızdan dedelerimizden kalma. Babalarımız dedelerimiz zamanında öğrenmişler, bizde öğrendik. İsteyenler olursa yapıyorum. Bunun suyu çok şifalı, çam olduğu için. Hatta doktorlar bile tavsiye ediyor. ‘Eski çamlar bardak oldu’ derler, dedelerimiz. ‘Eski çamlar bardak oldu’ dedikleri işte bu çam bardağı. Bunun suyu yazın sıcakta buz gibidir, çok şifalıdır. Hastalar içtiği zaman çok memnun olurlar. Bu testi ve bardaklar yaş çamdan olur, kurudan olmaz. Kurudan yapılırsa yarılır. O zaman su durmaz, akar. Ama böyle süs bardağı yaparsan fark etmez. Bir bardağın yapımı iki saat sürer. Bunun bıçağı var, bıçkısı var, içinin temizlenmesi var. İki üç saat sürer. Avdan da son bardak ustası benim. Benden başka yapan yok.”