Denizli Lisesi’nin bu fotoğrafı ABD Kongre Kütüphanesi’nde – D20Haber
13.05.2025, Salı
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Denizli Lisesi’nin bu fotoğrafı ABD Kongre...

Denizli Lisesi’nin bu fotoğrafı ABD Kongre Kütüphanesi’nde

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Aralık 2017 Pazartesi - 09:45Güncelleme: 4 Aralık 2017 Pazartesi - 09:45
Denizli Lisesi’nin bu fotoğrafı ABD Kongre Kütüphanesi’nde

Denizli Lisesi… İsmini aldığı ilin en eski eğitim kurumu. Geçmişe dair bilgiler var ama fotoğrafları sınırlı. İşte o sınırlı sayıdaki fotoğraflardan birisi de 2. Abdülhamit’in koleksiyonu olarak ABD Kongre Kütüphanesi arşivinde bulunuyor.

Denizli Lisesi, ilin yüz akı eğitim kurumlarındandır. Osmanlı dönemine kadar uzanan bir tarihe sahip olan okul tam 143 yaşında. Birçok ünlü isim bu okulun sınıflarında eğitim-öğretim görmüş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve cumhurbaşkanlarınca ziyaret edilmiştir.

TÜRKİYE’DE KARMA EĞİTİMİN YAPILDIĞI İLK EĞİTİM KURUMU

Denizli’nin eğitim tarihi olan bu okul, Türkiye’de karma eğitim-öğretimin yapıldığı ilk eğitim kurumudur. Günümüzde, bazı okullarda kız-erkek öğrenciler sınıflara ayrı merdivenlerden alınırken, Denizli Lisesi’nde 1926-1927 Türkiye’ de ilk kez kız-erkek karışık eğitim-öğretim yapıldı.

İLK YERİ ÇATALÇEŞME

Haberin DevamıReklam




Radyo yayını bile yapılan Denizli’nin Lisesi’nin eğitim-öğretime açtığı ilk yer Çatalçeşme’dir. Bugün Çatalçeşme Parkı ve Oda Tiyatrosu’nun bulunduğu yerde Rüştiye Mektebi ismiyle 1874’te eğitim-öğretime açıldı. Daha sonra Liva İdadisi, Sanat İdaddisi, Sultani Mektebi gibi isimlerle eğitim öğretime devam eden okul, temeli 1915’te atılan, ancak 1926-1927 döneminde tamamlanabilen bugünkü yerine taşındı. 1976 depreminde hasar gören bina, bir dönem Denizli Lisesi’nin öğrencilerinden olan ve ABD’de yaşayan Erol Onaran tarafından restore ettirildi.

Denizli Lisesi’nin bu fotoğrafı ABD Kongre Kütüphanesi’nde

2. ABDÜLHAMİT’İN KOLEKSİYONUNDAKİ FOTOĞRAF

Denizli’nin köklü eğitim kurumu Denizli Lisesi’nin geçmişine dair az sayıdaki fotoğraflarından birisinin izine ABD Kongre Kütüphanesi’nde rastladık. Kayıtlarda fotoğrafı çekenler olarak Sebah-Joaillier isimleri yer alıyor. Osmanlı’nın 34. Padişahı 2. Abdülhamit’in 1888 ile 1893 yılları arasındaki koleksiyonuna ait 2 fotoğraf var. Birisinde Denizli Lisesi’nin Çatalçeşme’deki ilk binası, diğerinde ise lisenin 2 öğrencisi yer alıyor.