Denizli’de aynı gün 2 organ bağışı yapıldı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli’de aynı gün 2 organ bağışı...

Denizli’de aynı gün 2 organ bağışı yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Ocak 2019 Perşembe - 11:54Güncelleme: 3 Ocak 2019 Perşembe - 12:09
Denizli’de aynı gün 2 organ bağışı yapıldı

Denizli’de aynı günün iki organ bağışı gerçekleşti. Beyin damarlarında tıkanma ve beyin kanaması nedeniyle vefat eden iki hastanın bağışlanan organları, nakil bekleyen 6 kişiye umut oldu.

Yaşadığı bilinç kaybı nedeniyle 30 Aralık’ta Çardak Entegre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve ilk müdahalesi yapıldıktan sonra Servergazi Devlet Hastanesi’ne (SDH) sevk edilen 66 yaşındaki Ayni Sarı’nın beyin damarlarında tıkanıklık olduğu belirlendi. Anestezi yoğun bakım ünitesine alınan Ayni Sarı, 4 günlük yaşam mücadelesini kaybetti ve beyin ölümü gerçekleşti.

Ailesi Ayni Sarı’nın organlarını bağışlaması üzerine iki böreğiyle karaciğeri alındı. Karaciğer ve bir böbreği Ege Üniversitesi Hastanesi’ne, diğer böbreği de İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderildi.

İKİNCİ ORGAN BAĞIŞI

Ani bilinç kaybı nedeniyle 28 Aralık’ta Servergazi Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirilen 85 yaşındaki bayan hastada, çekilen tomografi sonucunda beyninde yaygın kanama olduğu saptanarak hemen anestezi yoğun bakım ünitesine alındı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen 6 gün sonunda hastanın beyin ölümü gerçekleşti.

Ailesiyle yapılan görüşmeler sonunda hastanın organları bağışlandı. İzmir’den gelen ekipler, hastanın karaciğer ve böbreklerini aldı. Alınan organlardan karaciğer Ege Üniversitesi Hastanesi’ne, böbrekleri de İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

ÖZTÜRK, AİLELERE TEŞEKKÜR ETTİ

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, organ bağışında bulunan ailelere teşekkür etti ve başsağlığı diledi. Öztürk, “ Ülkemizde organ nakline ihtiyaç duyan hasta sayısına her geçen gün yenileri eklenmektedir. Öte yandan organ bağışçısı oranı maalesef henüz yeterli seviyelerde değildir. Toplumsal bir sorun olan bu durum yine toplumumuzun duyarlılığıyla, organ bağışında bulunmasıyla çözülecektir. Bu doğrultuda Servergazi Devlet Hastanesi’nde aynı günde iki organ bağışı gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerden alınan 2 karaciğer ve 4 böbrek, organ bekleyen ailelere gönderildi. Organ bağışında bulunan ailelere çok teşekkür ediyorum” dedi.