Eğitim-İş’ten proje okulları ve atama tepkisi – D20Haber
19.04.2025, Cumartesi
13 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Eğitim-İş’ten proje okulları ve atama tepkisi

Eğitim-İş’ten proje okulları ve atama tepkisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Nisan 2025 Cuma - 10:25Güncelleme: 11 Nisan 2025 Cuma - 10:25
Eğitim-İş’ten proje okulları ve atama tepkisi

Eğitim-İş Sendikası Denizli 1 ve 2 Nolu şubelerinden yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) “proje okulları”uygulaması eleştirilerek, “nitelikli-niteliksiz” şeklindeki ayrımcılığa son verilmesi çağrısında bulunuldu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada, okulların, öğretmen ve öğrencilerin proje, nitelikli-niteliksiz adıyla ayrılması eleştirilerek, “Bu uygulamadan vazgeçin. Okulların sahibi değilsiniz. Buralar sizin şirketleriniz değil. Eğitimde eşitliği, adaleti, hakkı ve liyakati öncelemek, sağlamak MEB’in asli görevidir” ifadelerine yer verildi.

Proje okullarının MEB’in istediğini atama projesi olduğu, keyfiliğin, kayırmanın adresi haline geldiği, bakanlığın eğitimdeki sorunları çözmek yerine bilinçli olarak yeni sorunlar yaratmaya devam ettiği görüşüne yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“Atamaya dair objektif hiçbir kriteri bulunmayan proje okulları, siyasetin ve yandaş sendikaların keyfi şekilde makam, koltuk dağıtmak için kullandığı bir garabete dönüşmüştür.

Bu okullara yapılan son atamalar MEB’in kayırmacılığını ve keyfiliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Proje okullarındaki binlerce öğretmenin görev süresinin neden uzatılmadığına, yeni atamaların hangi ölçütlere göre yapıldığına dair somut hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Görünen o ki okullarımızı protokollerle cemaat ve tarikatlara teslim eden Milli Eğitim Bakanlığı, kendini tüm okulların sahibi olarak görmekte liyakati, hakkı, hukuku yok saymakta adaletsizliğin odağı olmaktadır.

MEB’in verilerine göre şu an 2153 okulun adı proje okulu, proje okullarında 79 bin 286 öğretmen, 5 bin 318 yönetici görev yapmakta, yaklaşık 500 bin öğretmen de proje okullarına atama için başvuru yapma kriterlerini taşımaktadır.

Haberin DevamıReklam




Bir proje okulunda 3 kadro varken, 4 kişinin başvurusu olmasına rağmen her nedense hiçbir atama yapılmamıştır, Neden? Kendinize uygun kişiyi bulamadınız mı? Çarpık sisteminiz mi yeteriz kaldı? Kıdemli birçok öğretmen, doktorası olan, yüksek lisansı olan, başarı ve üstün başarı belgeleri, maaşla ödüllendirilmesi olan, soruşturması, cezası olmayan, yıllardır aynı okulda görev yapan öğretmen atanmıyor, neden? Ne olursa atanabilir, atanması için size tam olarak ne lazım, dürüst olun, buyurun açıklayın. Daha ne olması, ne yapması, ne tür başarıları göstermesi lazım öğretmenlerin? Eğitimdeki çağ dışı, bilim dışı, gerici politikalarınıza, aydın, başarılı eğitimcilerin hakkını yemenize, öğrencilerimizi ve eğitim çalışanlarını ayrıştırmanıza seyirci kalmayacağız. Hem örgütlü hem de hukuki olarak yaptığınız tüm haksızlıkların tüm kötülüklerin hesabını soracağız.
Açtığımız ve kazandığımız birçok dava oldu, mahkemeler ne dedi? “Bakanlığın atama ve yer

Cumhuriyet değerleriyle, laiklikle, halkın aydınlanmacı, ilerici öğretmenleriyle kavga eden bir iktidarın başarılı olması mümkün değildir. Nitelikli eğitim ancak kendini bu halkın çocuklarına adamış, idealist, Cumhuriyetçi öğretmenlerle sağlanır. Okullarımız eğitim yuvasıdır, liyakatı yok sayan, kayırmacılığa dayanan, okullarımızı tarikatların, cemaatlerin, yandaşların yuvası haline getirilemez.

MEB’e açık çağrımızdır:
• Okullar arasında ‘özel program ve proje uygulama okulu’ ayrımına son veriniz.
• Öğretmen atama ve yönetici görevlendirme süreçlerini; tüm eğitim kurumlarını kapsayacak şekilde tek bir yönetmelikle yasallık, belirlilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getiriniz.
• Liyakati ve şeffaflığı esas alan bir sistem oluşturunuz.
• Yönetmelikte yer almayan yöntemler hakkında öğretmenleri zamanında ve açık şekilde bilgilendiriniz.
• Proje okullarına öğretmen atamalarında torpilin, cemaatvari yaklaşımların değil; adaletin ve hakkaniyetin geçerli olmasını sağlayınız.”