Evlilik öncesi SMA Tarama Programı Denizli’de başladı – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Evlilik öncesi SMA Tarama Programı Denizli’de...

Evlilik öncesi SMA Tarama Programı Denizli’de başladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ocak 2022 Perşembe - 14:10Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe - 14:10
Evlilik öncesi SMA Tarama Programı Denizli’de başladı

Evlenecek çiftlere yapılacak SMA (Spinal Müsküler Atrofi) taramasıyla ilgili ulusal programın uygulanmasına Denizli’de başlandı.

Vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve erimesine yol açan kalıtsal, nöromusküler bir grup hastalığa verilen isim olan SMA, günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisi. Kesin tedavisi olmayan ve ömür boyu palyatif bakım gerektiren hastalığın önlenmesinde en önemli adım, evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi olarak gösteriliyor.

SMA Ulusal Tarama Programı ile her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin belirlenerek, genetik danışmanlıktan ve sağlıklı çocuk sahibi olmak için sunulan hizmetlerden yararlanmalarını sağlayıp, yeni hasta doğumunun engellenmesini amaçlanıyor.

Denizli’de de başlatılan uygulamayla evlenecek ya da evli olup çocuk düşünen çiftler, Aile Sağlığı Merkezleri'nde bu taramayı yaptırabilecek.

TEST ÜCRETSİZ YAPILIYOR

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, uygulamanın 27 Aralık itibariyle Denizli’de de başlatıldığını belirterek, “Programla ilgili ilk olarak aile hekimlerimize bilgilendirme eğitimleri verildi. Hemen akabinde de tarama programı başlatıldı. Tüm aile sağlığı merkezlerimizde SMA taşıyıcı tarama programı yürütülmektedir. Evlilik raporu almak için aile sağlığı merkezine başvuran tüm çiftlere, çocuk sahibi olmayı planlayan ve testin yapılmasını talep eden tüm çiftlere aile sağlığı merkezlerimizde SMA tarama testi ücretsiz şekilde uygulanmaktadır. Bu tarama testlerinin sonuçlarında her iki eş adayının da SMA taşıyıcısı olduğunun belirlenmesi durumunda, ailelere hastalık hakkında ayrıntılı bilgi ve genetik danışma verilmesi amaçlanmaktadır. SMA taşıyıcılık taraması sonrasında çiftlerin test sonucunu anlayabilmeleri, riskleri ve sağlıklı çocuk için seçenekleri hakkında bilgilendirilebilmeleri için tıbbi genetik uzmanına yönlendirileceklerdir. Özellikle son yıllarda artan SMA hastalığı konusuna dikkati çekerek tüm evlenecek çiftlerimizin evlilik öncesi SMA tarama testlerini yaptırmalarını istiyoruz” dedi.