ARABULUCULUK – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu

ARABULUCULUK

A- A+

Arabuluculuk, 07.06.2012 tarihinde yasalaşan “6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” ile hukuk sistemimize girdi. Birbiri ile kavgalı, davalı bir toplumdan konuşan, anlaşan hoşgörülü bir toplum yaratmak amacıyla aralarında anlaşmazlık olan tarafların bir arabulucu gözetiminde sorunlarını konuşarak çözmelerini amaçlıyor.

Artık gülüm balım anlaşıp iş yaptırdığımız insanlarla anlaşmazlığı düştüğümüzde davalı davacı olup birbirimize küsmeyeceğiz. Gülüm balım anlaştığımız gibi anlaşmazlığımızı bir arabulucu eşliğinde gene gülüm balım çözeceğiz. İş ilişkimiz devam edecek.

Açtığımız dava yıllarca sürmeyecek. Şahit, defter kayıtları, imza, keşif, bilirkişi incelemesi gibi uzayıp giden incelemeler olmayacak. Duruşmaya gitmeyeceğiz. Dava için bir sürü masraf etmeyeceğiz.

Bu nasıl olacak diyorsanız, arabuluculuk yolu ile. O zaman arabulucu kimdir, arabuluculuk nedir biraz anlamaya çalışalım.

Arabulucu, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız, bağımsız ve bakanlığın açtığı sınavlarda başarı göstermiş, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk siciline kayıtlı en az 5 yıl kıdemli bir hukukçudur. Tarafsızdır, iki tarafa da eşit mesafededir. Sistematik teknikler uygulayarak, görüşme ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirir. Onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamaya çalışır. Bu amaçla aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştirir.

Taraflar arabulucuyu seçmekte serbesttir. Arabuluculuk faaliyetinde taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttirler. Taraflar maddi ve sosyal durumları ne olursa olsun arabuluculuğa başvururken ve tüm süreç boyunca eşittir. İşçi ile işveren, doktor ile hasta, iş yapanla yaptıran aynı konumdadır.

Arabuluculuk faaliyeti gizlidir. Bu aşamada söylenen sözler, verilen teklifler yazılı hale getirilseler bile hiçbir resmi mercide kullanılamaz. Gizliliği ihlal etmenin cezası vardır.

Hangi anlaşmazlıklar arabuluculuğa uygundur?

Aile içi şiddet içeren uyuşmazlıklar gibi bazı istisnalar dışında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesin Arabuluculuk faaliyetine uygundur.

Arabulucu eşliğinde yapılan görüşmelerde taraflar anlaşırlarsa bir anlaşma tutanağı ile tespit edilir. Bu tutanağa mahkemeden “icra edilebilirlik şerhi” alındığı zaman artık mahkeme ilamı gibi işlem görür.

Yani arabuluculuk yolu ile anlaşmazlığını çözen taraflar her yönden kazançlı çıkarlar.

Yazarın Diğer Yazıları
ŞU EYALET MESELESİ
14 Nisan 2017 Cuma
ŞU EYALET MESELESİ
14 Nisan 2017 Cuma