ÇALIŞMA HAYATIMIZ BİZİ RABBİMİZE KULLUK YAPMAKTAN ALIKOYMAMALIDIR – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAZARLAR
  4. /
  5. Ali SÜRÜCÜOĞLU
  6. /
  7. ÇALIŞMA HAYATIMIZ BİZİ RABBİMİZE KULLUK YAPMAKTAN...

ÇALIŞMA HAYATIMIZ BİZİ RABBİMİZE KULLUK YAPMAKTAN ALIKOYMAMALIDIR

A- A+

Cahiliye döneminde Bilal-i Habeş (r.a.) bir köle idi. İnsanlar arasında değersiz görülürdü. Oysaki Efendimiz (s.a.s.) değersizliğin kişinin toplumsal konumuyla ilgili olmadığını ifade etti. Ayetler bu hususta indi. Bugün şu vurguyu tüm kardeşlerimize yenilemek isterim ki; Toplumsal statülerimiz, çalışma alanlarındaki konumlarımız bir imtihan vesilesidir. Yoksa aramızdaki üstünlük sebebi asla değildir. Zaten Hucurat süresinde ifade ettiğimiz üzere üstünlük ne yaratılış ile ne statü ile ne makam-mevki, ne zenginlik iledir. Üstünlük Allah (c.c.)’dan sakınma (takva) iledir. Allah Resulü Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor.

“Allah (c.c.) sizin, şekillerinize, suretlerinize bakmaz. Sizin kalplerinize ve amellerinize bakar.”(Müslim, Birr, 33)

Hz. Peygamber (s.a.s) dilenmek yerine çalışmayı tavsiye ediyor.

“Herhangi birinizin iplerini alıp dağa gitmesi ve sırtına bir bağ odun yüklenip getirerek onu satması ve Allah’ın bu sebeple onun yüzsuyunu koruması, verseler de vermeseler de insanlardan bir şeyler dilenmesinden çok hayırlıdır.” (Buhârî, Zekât 50)

Peygamber Efendimiz (s.a.s) zamanında yaşanmış bir olayı paylaşarak bu konunun önemini beraberce yeniden anlayalım. “Ensardan biri Peygambere gelip kendisinden dilendi. Peygamber efendimiz o kişiye: “Evinde bir şey yok mudur? Diye sordu. Adam: “Evet bir hasır ve bir de su kabımız vardır” dedi. Resulullah: “Git onları bana getir.” Dedi. Onları getirince iki dirheme satmış. Dirhemleri de adama vererek dedi ki: “Bir dirhemle çocuklarına yiyecek al, diğer dirhemle de bir balta satın al ve bana getir.” Adam baltayı getirince peygamber baltaya bir sap taktıktan sonra adama: “Al götür onunla odun kes sat, geçimini sağla, seni on beş güne kadar görmeyeyim.” buyurdu. Adam da gidip odunculuk yapmaya başladı ve peygamberin yanına on dirhem kazanmış olarak döndü. Peygamber efendimiz adama “Bu senin için, yüzünde dilencilik lekesi olduğu halde yanımıza gelmekten daha iyidir.” (İbn Mace, Ticaret, 282) buyurdu.

Maddi vesileleri yerine getirmek ne kadar değerli ise, manen Yüce Rabbimizin desteğini beklemek, O’nun bize yardım etmesini talep etmek, O’na duada bulunmak elbette çok değerlidir. Bu sebeple her türlü çaba-gayreti gösteren kardeşlerimiz, dua ederek bu çalışmalarını başarıya ulaştıracaklardır. Zaten çalışma insana, başarıya ulaştırma ise Allah’a (c.c.) aittir.

Çalışma hayatındaki hırslarımız bizleri sıkıntıya sokmaktadır.

Bazen bizden alttakilere (hayat şartları daha iyi olmayanlara) bakmama gibi büyük bir yanlışın içinde oluruz. Makamca (dünya makamı) bizden üsttün olanlara bakar, hayat şartları bizden iyi olanlara heveslenir onlar gibi olmamanın üzüntüsünü çekeriz. Oysaki bu model asla huzur getirmez. Bu hususu sizlerle paylaşırken şu vurguyu da yapmak isterim ki; Müslüman çalışacak en iyi yerde olmaya çaba gösterecek. Ancak iyi yerlerde olma adına haram olan şeylere tenezzül etmeyecek, hırs yapmayacak, kendineden aşağıda olanları ezmeyecek, hor ve hakir görmeyecek.

Çalışma hayatımız bizi Rabbimize kulluk yapmaktan alıkoymamalıdır.

Biz bu dünyaya Rabbimize ibadet yapmaya geldik ki, bu durum tamamen bizim kendi lehimizedir. Hepimizce bilinen ve sıkça tekrarladığımız “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” (Zariyat, 51/56) ayeti kerime bize bu hususu vurgulamaktadır.

Çalışma hayatımız kulluk vazifemizi sekteye uğratmamalıdır. Çalışma hayatımızı dürüstlük, adalet, hakkaniyet vb. gibi erdemli ilkeler üzerine kurmalı, ibadetten, Rabbimize yönelmekten asla geri durmamalıyız. Geçici dünyaya aldanmamalıyız.

Dünya hayatı ancak bir imtihan yeridir. İmtihan olduğumuz bu dünyada başarıl olmak zorundayız. Çünkü ahiret hayatı var. Çünkü hesap var. Çünkü cennet ve cehennem var. Çünkü Yüce Rabbimizin cemalini görmek veya görmemek var.

Geliniz! Her günümüzü, her anımızı, her ortamımızı fırsat bilelim. Rabbimize yönelelim. Efendimiz (s.a.s.) ahlakını bezenelim. Hangi konumda olursak olalım, ne kadar zengin olursak olalım geçici olan hiçbir şeye aldanmayalım.

Yüce Rabbimiz dünya ve ahiret için çalışmayı bizlere nasip eylesin. Yüce Rabbimiz, haramlarla meşgul olanlardan değil, helalinden çalışıp kazanmayı, helalinden yemeği bizlere nasip eylesin. Allah’a emanet olun. Hayırlı Ramazanlar, Selam ve dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları
RAMAZAN VE DEĞER YARGILARIMIZ
11 Haziran 2018 Pazartesi
KADİR GECESİ
10 Haziran 2018 Pazar
MÜSLÜMAN HASET EDEMEZ
9 Haziran 2018 Cumartesi
HER ZAMAN KARDEŞLİK
7 Haziran 2018 Perşembe
HER ZAMAN KAZANDIRAN İYİLİK
5 Haziran 2018 Salı
ORUÇTAKİ BAŞARIYI NAMAZA TAŞIMAK
4 Haziran 2018 Pazartesi
GAYEMİZ HELAL LOKMA OLSUN
3 Haziran 2018 Pazar