Denizli Polisi, uluslararası çeteyi çökertti – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Denizli Polisi, uluslararası çeteyi çökertti

Denizli Polisi, uluslararası çeteyi çökertti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Mart 2019 Cuma - 10:21Güncelleme: 8 Mart 2019 Cuma - 12:41
Denizli Polisi, uluslararası çeteyi çökertti

Denizli Polisi, başarılı bir operasyona imza atarak, uluslararası dolandırıcılık şebekesini çökertti. Denizli ve Almanya’da çağrı merkezi kurarak, 300 bin dolayında Alman vatandaşını “hediye kazandınız” vaadiyle 1,5 milyon euro dolandıran şebekenin 18 üyesi 6 ilde düzenlenen operasyonla yakalandı.

Alman vatandaşlarını bilgisayar ortamında kurulu bir program aracılığı ile Almanya’dan aranıyormuş gibi göstererek dolandıran bir çeteyi takibe alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, suçun tüm yönleri ile tespit edilmesi ve şüpheli şahısların yakalanması amacıyla Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışma başlattı.

YALNIZ YAŞAYAN KİŞİLERİ HEDEF ALMIŞLAR

Call Center (çağrı merkezi) kuran dolandırıcıların varlığını tespit eden Alman polisi, söz konusu şirketi kapattı. Şirket sahipleri ile şirketin banka hesaplarına el konuldu. Ancak boş durmayan şebeke üyeleri, aynı zamanda Türkiye’de şubesi olan çağrı merkezinden Almanya‘da yalnız yaşayan yaşlı Alman vatandaşlarını arayıp, “Türkiye’de para kazandınız” veya “şu model araba kazandınız” vaatlerinde bulundu. Şüphelilerin, hediyelerini almak isteyen kişilerden yüksek miktarda para havaleleri yapmalarını talep ettiği belirlendi.

KENDİLERİNİ ŞİKAYET EDENLERİ 2 KEZ DOLANDIRDILAR

Dolandırılan kişilerin şikayetleri üzerine yeni sistem geliştiren şebek, kendilerinden şikayeçi olan kişileri arayıp, “Elimizde istenmeyen telefonları önleyen bir cihaz mevcut” diyerek, 100 euro karşılığında sattı. Böylece mağdurları 2’inci kez dolandırdıkları ortaya çıktı.

ÖRGÜT YÖNETİCİSİ BANKA ÇALIŞANI ÇIKTI

Suç örgütünün yöneticisi olan şüphelinin bir bankada çalıştığını belirleyen KOM ekipleri, Denizli ve Adana’da faaliyet gösteren çağrı merkezlerince aranan kişilerden” vergi ödemesi” adı altında para talep edildiğini, paranın şüpheli banka çalışanı tarafından belirlenen banka hesaplarına göndermelerini istedikleri de tespit edildi. Gönderilen paraların daha sonra, banka çalışanı tarafından örgüte aktarıldığı anlaşıldı.

6 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Takip sonucu “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak ve örgüt faaliyetleri” kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçlarından 75 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Denizli merkezli İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Afyonkarahisar’da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen polis, 18 kişiyi yakaladı. 46 kişinin de ifadesine başvuruldu. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen 18 kişiden 6'sı çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı. 7 kişi adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

1,5 MİLYON EURO DOLANDIRMIŞLAR

Suç örgütü üyesi şüpheliler ile ilgili Almanya’dan gelen bilgide, Traunstein Emniyet Müdürlüğü’nün 300 bin Alman vatandaşını dolandırdığını bildirdiği, şebekenin gerçekleştiği dolandırıcılık olayının mali boyutunun 1,5 milyon euro oldu belirlendiği ifade edildi.

ELE GEÇİRİLENLER

Bu operasyonda polis, yakalanan şüphelilere ait yerlerde yaptığı aramada çeşitli belge ve dokümanlar ele geçirdi. Ele geçirilenler şunlar:

-Alman vatandaşlarının isim, telefon ve doğum tarihlerinin yazılı bulunduğu dökümanlar,
-Euro para birimiyle yazılı meblağların olduğu fatura ve dokümanlar,
-Defterler içerisinde çok sayıda yabancı ülke banka hesap numaraları,
- Türk vatandaşlarına ait nüfus cüzdanları ve fotoğraflarının olduğu,
-İnşaat ve iletişim şirketleri adına Almanya adreslerine kesilmiş faturalar,
- Almanca yazılı ve müşteriler ile konuşurken çağrı merkezi çalışanlarının konuşma metni olarak metin belgesi olduğu değerlendirilen matbu metinler,
- Alman vatandaşları ile görüşen kişinin adı ve kullanıcı ismi, müşteri ismi, adresi, telefon numarası, elektrik ve gaz abone numaraları ve banka ıban numaraları olan listeler.