Toprak sahadan Avrupa’nın devlerine kafa tutan takıma – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SPOR
  4. /
  5. SPOR
  6. /
  7. Toprak sahadan Avrupa’nın devlerine kafa tutan...

Toprak sahadan Avrupa’nın devlerine kafa tutan takıma

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 20 Mayıs 2019 Pazartesi - 08:00Güncelleme: 21 Mayıs 2019 Salı - 10:39
Toprak sahadan Avrupa’nın devlerine kafa tutan takıma

Tarihinde dördüncü kez Süper Lig’e yükselen Denizlispor, 9 yıllık hasreti dindirdi. Bu yazı dizimizde, kulübün kuruluşundan bugüne yaşadığı kırılmaları ve başarılarını “ŞAMPİYONLUĞUN ÖYKÜSÜ” yazı dizimizle aktarmaya çalışacağız.

Denizlispor’un 4. kez yaşadığı Süper Lig’e yükselme başarısını yazarken 1966’dan bugüne nasıl gelindiğini, iniş ve çıkışlarını, Avrupa zaferlerini yazmamak olmazdı. O nedenle önce kuruluş yıllarına kadar uzanmak, oradan günümüze gelmekte yarar var. Denizlispor, Çelik Yeşilspor ve Pamukkale Gençlik kulüplerinin 26 Mayıs 1966’da birleşmesiyle profesyonel takımın temelleri atılmış, Futbol Federasyonu aynı yıl Denizlispor’un 2. Lig’e alınmasına karar vermişti.

Denizlispor’un kuruluşunu gerçekleştiren o dönemin Denizli Valisi Nezih Okuş ile kulübün kurucu başkanı, Denizlililerin unutamadığı tıp doktoru Samim Gök, Fuat Özen, Birol Önder, İlhami Süer, Şükrü Sarıoğlu, Atilla Sayıner ve Yakup Ünel’in büyük emekleri karşısında bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranla yad ediyoruz.

Yeşil-siyahlı kulübün kuruluşuna ilişkin bilgileri tazelemenin ardından, bu sezonun şampiyonluğuna gelmeden ilk olarak 1970’li yıllardan itibaren izlemeye başladığım Denizlispor’u aktarmaya çalışacağım sizlere bu yazı dizisinde. Önce taraftar, sonra gazeteci gözlemlerimle…

ZIMPARA GİBİ ZEMİNDE FUTBOL

Çocuktum henüz Denizlispor ile tanıştığımda. Maçlarını o dönemki ismiyle Şehir Stadı’nda oynuyordu. Küçük bir kapalı tribünü, bir de bugün “maraton” olarak adlandırılan açık tribünü vardı. Sahanın zemini topraktı; sıcak havalarda zımpara gibiydi, itfaiye aracı ıslatmadan futbol oynanmazdı. Kışın ise çamur deryası. Maç bitiminde futbolcular, soyunma odasına taraftarların arasından geçerek giderdi. Kaybedilen maçlarda duymadıkları kötü söz kalmazdı. Soyunma odası, bir dönem Denizlispor Kulüp Binası olarak kullanılan apartmanın bulunduğu yerdi.

O YILLARIN KADROSUNDAN

Kaleci Erol Yaman, Ati Göksu, Güngör Selvan, Ekrem Sevsay, Melih Garipler, Çengel Tevfik, Şükrü Özenoğlu, yıllarca Eskişehirspor forması giydikten sonra Denizlispor’a transfer olan Vahap Özbayer, Ali Rıza Kirişçi, Ercüment Dilmen ve Şahap Dağıstan o yıllardan hatırladığım isimler.

HAYIFLANDIĞIMIZ YILLAR

2. Lig’deki ilk yılları üst sıralarda geçse de devam eden dönemde, özellikle 1970’li yıllarda zor geçti Denizlispor için. Ya orta sıralarda yer aldı ya da kümede kalma mücadelesi verdi. Genel kurulları bile zor toplanırdı. Hayıflanırdık hep Trabzonspor, Zonguldakspor, Adana Demirspor, Kayserispor gibi takımları 2. Lig’den 1. Lig’e uğurladıkça.

BEKLENEN ŞAMPİYONLUK 17 YIL SONRA GELDİ

1980’li yıllara gelindiğinde hedef büyütüldü. “Sıra bize ne zaman gelecek?” sorumuz yanıtını 1982-1983 sezonunda buldu. Efsane Başkan rahmetli Ahmet Dartar, rahmetli Doğan Demircioğlu, rahmetli Feridun Alpat, Ali İpek, Mazlum Bababalım ve isimleri saymakla bitmeyecek kadar çok olan yöneticilerle 1. Lig’e yükseldik. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor; yani şampiyonlar bize gelecekti, onları seyredecektik. Nasıl bir sevinçti ki o, kelimelerle anlatmak zor mu zor.

DÜŞÜŞLER VE ÇIKIŞLAR

İlk sezon iyiydik, yedinci bitirdik ligi. Ama bir sonraki sezon kabus gibiydi. Küme düştük, 1. Lig’e ancak Danıştay kararı ile dönebildik. Döndük ama 1987-1988 sezonunda Denizlispor, 2. Lig’in yolunu tuttu. 1993-1994 sezonunda döndüğümüz 1. Lig’de yine tutunamadık ve 1996-1997 sezonunda bir kez daha küme düştü Horozlar.

DENİZLİSPOR’UN KONUŞULDUĞU YILLAR

1998-1999 sezonunda üçüncü kez 1. Lig’deydi yeşil-siyahlılar. Yaşananlardan biraz ders alınmış gibiydi. Takıma kazandırılan genç yeteneklerin yıldızı parlarken, Denizlispor da en parlak yıllarını yaşıyordu. Hele 2002-2003 sezonu vardı ki, hala “ne takımdı” dedirtiyor. Denizlispor’un şampiyonluklarını yazarken, en az onlar kadar değerli Avrupa zaferlerini anımsatmadan geçersek haksızlık etmiş oluruz.

DEVLERİN TOZUNU ATTIRAN KADRO

Dirk Heinen, Serdal Boyraz, Servet Çetin, Hakan Çimen, Özgür Bayer, Janne Hietanen, Roman Kratochvil, Ali Tandogan, İlyas Kahraman, Levent Kartop, Bülent Ertuğrul, Serhat Gülpınar,Péter Kabát, Henrich Bencik, Ersen Martin, Mustafa Özkan’lı kadro UEFA Kupası’nda devlerin tozunu attırmış, Horoz’un sesini tüm Avrupa’ya dinletmişlerdi.

LORIENT, SPARTA PRAG VE LYON’U ELEDİK

İl turda Fransa’nın kupa şampiyonu Lorient çıktı karşımıza. Burada 2-0 yenmiş, rövanşı 3-1 kaybetsek de tur atlamıştık.

Sonra Çeklerin dev takımı Sparta Prag’ı çektik kurada. İlk maçı deplasmanda 1-0 kaybettik. Rövanşta ise Atatürk Stadı’nı dar ettik Çek temsilcisine ve 2-0’lık galibiyetle kupanın dışına ittik.

Denizlispor’un UEFA’da şansı devlerden açılmıştı ya 3. turda Olympique Lyon çıktı karşımıza. Sadece Fransa’nın değil, Avrupa’nın da önde gelen takımlarından olan Fransız temsilcisi ile Denizli’de golsüz berabere kaldık. Fransa’daki maçta ise Mustafa Özkan’ın golüyle 1-0 kazanıp 4. tura yükseldik.

Peş peşe yaşanılan Avrupa zaferlerinin ardından bu kez rakip o yıl UEFA Kupasını kaldıran Porto oldu. Teknik direktörlüğünü José Mourinho’nun yaptığı Porto, Portekiz’deki ilk maçı 6-1 kazandı. Denizli’deki maç ise 2-2 sona erdi ve UEFA Kupası’na iz bırakarak veda ettik.

Başarılı sayılabilecek sezonların ardından yeniden düşüşe geçtik. Yusuf Şimşek, Ümit Bozkurt, Bülent Akın, Servet Çetin gibi futbolcuları 3 büyüklere satıp hatırı sayılır transfer geliri elde eden yeşil-siyahlılar, bunu alt yapı ve geleceğe dönük yatırıma dönüştüremedi. Taşıma suyuyla değirmen dönmeyince ve deniz bitince, yaşanan maddi krizler sportif başarısızlıkla birleşti ve 11 sezon sonra yeniden küme düştük. 1. Lig’deki 9 sezonun 7’si bir alt lige düşme korkusuyla geçti. Son sezonda ise şampiyon olup, Denizli horozunun güzel sesini milyonlara dinletmek üzere Süper Lig’e döndük.

BAŞKANLARA KOCAMAN TEŞEKKÜR

İlk bölüme noktayı koyarken, Denizlispor’un kuruluşuna öncülük eden Vali Nezih Okuş, ilk kurucucular Samim Gök, Fuat Özen, Birol Önder, İlhami Süer, Şükrü Sarıoğlu, Atilla Sayıner ve Yakup Ünel’e, kulübe başkan olarak hizmet veren Samim Gök, Ahmet Bahan, Turan Bahadır, Ali Dartanel, Halil Narin, Rafet Tavaslıoğlu, İhsan Ölçer, Nail Yıldız, Necati Dalaman, Hasan Gönüllü, Mehmet Sevil, Yılmaz Kandemir, Kemal Bağbaşlıoğlu, Mehmet Eskicioğlu, Selami Damgacı, Ahmet Dartar, Ali Baysal, Ali İpek, Ali Marım, Selami Urhan, Mustafa Baysal, Zafer Katrancı, Mehmet Özsoy, Hasan Kıbrıslıoğlu, Yurdal Duman, Süleyman Urkay, Mustafa Şavluk, Mustafa Üstek’in isimlerini de anmadan geçemeyeceğimizi belirtmek isteriz.

Mazlum Bababalım, Ahmet Gökşin, Halit Polat, Turgut Dalaman, Feridun Basmacı, Necdet Yılmaz, Süleyman Öztürk, Cihat Kaşıkçı, Ahmet Özgül, Cengiz Subaşı, Kamil Battal, Coşkun Caner, Oğuz Dalaman, Tanju Beştaş, Feyyaz Ceşen, Ali Değirmenci, Taner Atilla, Ali Fırat, Yasin Özpek ve burada isimlerini sayamadığımız yönetim kurulu üyelerine de sonsuz teşekkürler.

Bir kocaman teşekkür de “O Sene Bu Sene” diyerek camiayı yeniden ayağa kaldıran Kulüp Başkanı Ali Çetin ve yönetimine…

Fotoğraflar: Eski Denizli