Sıcaklık mevsim normalleri üzerinde, güneş çarpmasına dikkat! – D20Haber
16.04.2024, Salı
14 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sıcaklık mevsim normalleri üzerinde, güneş çarpmasına...

Sıcaklık mevsim normalleri üzerinde, güneş çarpmasına dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Mayıs 2020 Pazar - 12:14Güncelleme: 17 Mayıs 2020 Pazar - 12:15
Sıcaklık mevsim normalleri üzerinde, güneş çarpmasına dikkat!

Denizli’de, hava sıcaklığı mevsim normallerinin 9 ile 13 derece üzerinde seyretmeye devam ederken, vatandaşlara güneş çarpmasına karşı dikkatli olmaları uyarısı yapıldı.

İl genelinde cuma gününden bu yana hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Öğle saatlerinde termometreler dün 41 dereceyi gösterirken, bugün de sıcaklığın 40 derece dolayında olacağı belirtildi.

Bu nedenle de özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanlar ile çocuk ve yaşlıların, aşırı sıcak havanın neden olabileceği olumsuzluklara karşı, güneş ışığının dik geldiği saatlerde açık havada bulunmamaları istendi. Yaşanabilecek sağlık sorunlarının en önemlisi de güneş çarpması.

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?

Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlık. Hemen müdahale edilse bile, ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebiliyor. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili oluyor. Güneş çarpmasının özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor. Güneş çarpması için en riskli zaman dilimi 11.00 ile 15.00 saatleri arası.

•Meteorolojiden Denizli’ye turuncu alarm

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ

Uzun süre güneş altında kalınması halinde güneş çarpması yaşanıyor. Bu durumda en yakın sağlık merkezine gidilmesi gerektiği vurgulanıyor. Belirtileri ise şöyle:

-Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
-Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
-Kalp atışları düzensizdir.
-Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.

NASIL KORUNMALI?

Güneş çarpmasından korunmak için; mümkün olduğunca güneşten kaçınması, zorunlu olmadıkça 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması, aşırı sıcaklarda gölgede bulunulması, ağır işler ve spor yapılmaması, ince, açık renkli bol elbiseler giyilmesi, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılması, sık duş alınması, bol sıvı tüketilmesi, ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önerileri yapıldı.