Meteorolojiden Denizli’ye turuncu alarm – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Meteorolojiden Denizli’ye turuncu alarm

Meteorolojiden Denizli’ye turuncu alarm

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mayıs 2020 Cumartesi - 16:40Güncelleme: 17 Mayıs 2020 Pazar - 12:30
Meteorolojiden Denizli’ye turuncu alarm

Denizli, Kuzey Afrika sıcaklarıyla kavrulurken, Meteoroloji’den “hava durumu tehlikelidir” anlamına gelen “turuncu alarm” verildi. Vatandaşlara güneş çarpmasına karşı dikkatli olmaları ve zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Denizli, henüz ilkbaharda yaz sıcaklarının yakıcılığını yaşıyor. Bugün sıcaklık 40 dereceyi bulurken, D20haber’in daha önce okuyucularına duyurduğu gibi 63 yıllık rekor kırıldı. Kayıtlara göre, 1957’den bu yana en yüksek sıcaklık geçen yıl 37.8 derece olarak ölçülmüştü. Bu yıl ise daha mayıs ayında bu rekor geçildi.

Bu arada kavurucu sıcaklar nedeniyle şehirler arası karayollarında asfalt eridi, araçlar yüksek ısı nedeniyle hararet yapıp yolda kaldı. Zor anlar yaşayan sürücüler, sığınacak gölge aradı.

•Sıcaklık mevsim normalleri üzerinde, güneş çarpmasına dikkat!

NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

Meteoroloji verilerine göre, önümüzdeki hafta ortasına kadar hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artarak, mevsim normallerinin 9 ile 13 derece üzerinde seyredecek. Bu da uzun yıllar mayıs ayı ortalamalarının üzerindeki sıcaklıkların günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam edeceği anlamına geliyor.

TURUNCU ALARM

Meteoroloji, uzun yıllar ortalamalarının üzerindeki sıcaklık nedeniyle Denizli için “hava durumu tehlikeli” anlamına gelen “turuncu alarm” verdi. Turuncu alarm verilmesine neden olan meteorolojik hadisenin sıklıkla görülmediği belirtilerek, “hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir” uyarısı yapıldı. Vatandaşlardan çok tedbirli olmaları, güncel meteorolojik koşullar ve tahminleri takip etmeleri istendi.

Özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanlar ile çocuk ve yaşlılara, aşırı sıcak havanın neden olabileceği olumsuzluklara karşı güneş ışığının dik geldiği saatlerde açık havada bulunmamalarının sağlıkları açısından önem taşıdığı vurgulandı.