Denizli’den 85 ülkeye kekik ihraç ediliyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’den 85 ülkeye kekik ihraç ediliyor

Denizli’den 85 ülkeye kekik ihraç ediliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Mart 2020 Cumartesi - 23:33Güncelleme: 7 Mart 2020 Cumartesi - 23:33
Denizli’den 85 ülkeye kekik ihraç ediliyor

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, ilde üretilen kekiğin 85 ülkeye ihracat edildiğini bildirdi.

“Kekik Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, Prof. Dr. Ahmet Ulvi Zeybek, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Örnek, muhtarlar ve kekik üreticisi çiftçiler katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, toplantıdaki konuşmasında, Denizli’de kekik üretimi için ilk tohumların 1992 yılında dağıtıldığını anımsatarak, Denizli’de üretilen kekiklerin yüzde 75’lik kısmının ihraç edildiğini söyledi. Erkaya, “Farklı sektörlerde kullanım alanı bulunan kekik, ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticaret içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünyada kekiğin dış ticaret hacmi yaklaşık 17 ile 18 bin ton civarındadır bununda yaklaşık yüzde 80-85’i ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Dış ticarete konu olan kekiğin yüzde 75’lik kısmı ise ilimiz tarafından karşılanmakta olup dünya kekik üretimi ve ticaretinde Denizli ayrı bir yere sahiptir. İlimizde üretilen kekikler 85 ülkeye ihracat edilmektedir. Sektörü geliştirmek amacıyla kekik ürün ihtisas borsası ve lisanslı depoculuk kurulması için ticaret borsamız ile çalışma yapıyoruz” dedi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, üretim ve ihracata büyük önem verdiklerini vurguladı. Ürünün "Denizli Kekiği" olarak anılmasını istediklerini söyleyen Tarakçıoğlu, "Üretim son 15 yılda yüzde 50 arttı ve ihracat da aynı miktarlarda yükseldi ama son 1, 2 yıldır kekikte istemediğimiz sorunlarla karşılaşmaya başladık. Bu sorunlarla başa çıkmak için burada bin kadar üretici ile bir araya geldik" diye konuştu.

Tarakçıoğlu, Türkiye'de üretilen kekikten ekonomiye yıllık 60 milyon dolar döviz kazandırıldığını sözlerine ekledi.

DENİZLİ (İHA/AA)