Tarhanalar kışa hazırlanıyor – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Tarhanalar kışa hazırlanıyor

Tarhanalar kışa hazırlanıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Eylül 2018 Cumartesi - 15:11Güncelleme: 15 Eylül 2018 Cumartesi - 15:11
Tarhanalar kışa hazırlanıyor

Kırsal kesimde kışa hazırlık başladı. Kimi evlerde sebzeler kurutuluyor, kimi evlerde kışın vazgeçilez çorbası tarhanalar hazırlanıyor.

Tarhana yöreye göre farklı şekillerde hazırlanıp pişirilse de ortak yanı soğu kış günlerinde bol acılı ve sarmısaklı olarak sofralarda yer almasıdır. Kimi ilçelerde tarhana un şeklinde yapılırken, kim ilçelerde küçük topaçlar halinde hazırlanır. Acıpayam’ın Dodurga Mahallesi de top tarhananın yapıldığı yerlerdendir.

Ev hanımları kolları sıvayıp, bu yöreye özgü top tarhanaları hazırlamaya başladı. Yoğrulan ve belli bir süre bekletilen tarhanalar, küçük topaçlar haline getirilerek güneşe kurumaya bırakılıyor.

TOP TARHANANIN YAPILIŞI

Top tarhana için değirmenlerde normal undan ayrı olarak tarhanalık iri kepekli buğday öğütülür. Bire bir ölçüde kaynamış suyun içine kepekli un katılır. Karıştırılarak ağır ateşte koyulaşana kadar pişirilir. Hamur soğumaya bırakılırken, süzme yoğurttan ayran yapılıp hamura katılır ve hamur özleşene kadar yoğurulur. Tuz eklenir. Hamur, toprak büyük kaplara koyulur. 3 hafta her gün yoğurulur. 3 hafta sonunda top top şekil verilerek güneşte kurutulur.