Denizli’de, 25 yaşındaki Burcu Aşkın, 7 yaşında çırak olarak başladığı oto tamirciliğinde 18 yılı geride bıraktı. Kadınların istediği zaman her işi yapabileceğini belirten Aşkın, hedefinin ise kendi dükkanını açarak kadın ustalar yetiştirmek olduğunu ifade etti.
İzmir’de yaşadığı dönemde 7 yaşında oto tamircisinin yanında çırak olarak işe başlayan Burcu Aşkın, mesleğinde 18 yılı geride bıraktı. 2019 yılında geldiği Denizli’de çalışmaya devam eden tamir ustası kadın, çoğu müşterisi ilk geldiğinde ‘Bu işi bayan yapabilir mi? Gücü yeter mi?’ cümlelerle karşılaştığını aktardı. Makine Bölümü 2. Sınıf öğrencisi olan Aşkın, mesleğin cinsiyetinin olmadığını vurguladı. “Aşkın, Araç tamir ustasıyım ve 18 yıldır araç ustalığı yapıyorum. Tabi ki müşteriler de gördüklerinde yadırgıyorlar. Oto tamir ustalığını erkek işi olarak görmüyorum. Çünkü mesleğin cinsiyeti olmaz ustası olur diye bakıyorum. Bayanlarında bu meslekte çalışmasını istiyorum. Kendilerini yetiştirsinler ve ayaklarının üstünde dursunlar. Erkek egemendir yargısını yıkalım” diye konuştu.
“HER BAYAN YAPABİLİR”
İşe sanayide başladığını ve çıraklıktan geldiğini kaydeden Aşkın, “O zaman yadırganıyordu ‘bayan yapabilir mi? Gücü yeter mi?’ diye ama tabi ki de bu düşünceyi yıktım ben. Her bayan yapabilir ve istedikten sonra yapılmayacak hiçbir şey yoktur. İş bakımından baktığımız zaman alt takım, şanzıman, motor gibi ne gerekiyorsa araçta hangi arıza varsa yapıyorum” dedi.
“BİZDEN HİÇBİR FARKININ OLMADIĞINI GÖRDÜK”
Aşkın’la iş arkadaşı olan Feyyaz Şimşek, genç bayan ustaya sayesinde ön yargılarını kırdıklarını belirterek, “Burcu ustamız bize geldiğinde ister istemez bayan olduğundan dolayı yadırgama oldu. Fakat yaptığı işe baktığımızda bizden hiçbir farkını olmadığını gördük. İnsanlarda önyargıya kırma olayı oldu. Biz nasıl sök tak yapıyorsak, Burcu ustamız da bizden hiçbir farkı olmadan bütün işleri yapmakta” şeklinde konuştu.
“HOŞUMA GİTTİ”
Servise geldiğinde Burcu Hanımla tanışan ve yaptığı işten memnun kalarak devamlı ona aracını getirdiğini söyleyen Can Kopçasız, “Aracımı sürekli servise getiriyorum. Getirdiğimde Burcu Hanım ile karşılaştık. servisin böyle vizyon sahibi olmasına sevindim ve hoşuma gitti. Serviste aracımı izleme vaktim oldu. Gayet başarılı ve diğer erkek arkadaşlarının yapabildiği şekilde tüm aracın işlemlerini yapabilen arkadaşımız. Güzel bir şey ve bayanların da böyle bir şey yapabileceğini kanıtlamış oldu” ifadelerini kullandı.
DENİZLİ (İHA)