Eylem Kaftan’ın yönettiği, Meryem Uzerli’nin başrolde oynadığı “Kovan” filmi, Denizli’de gerçek oldu. İşssiz kalan ve sağlık sorunları yaşayan Esra Karabaş, dede mesleği arıcılığa başlayıp, kendisine yeni bir hayat hikayesi yazmaya başladı.
Bir çocuk annesi 30 yaşındaki Esra Karabaş’ın yaşadıklarını duyanlar, sanki “Kovan” filminden sahneler izliyormuş gibi bir hisse kapıldı. Eylem Kaftan’ın yönetmenliğini yaptığı ödüllü film Kovan’da, annesinin hastalığı üzerine Almanya’dan Artvin’e gelip arıcılıkla uğraşmaya başlayan bir kadının hikayesini konu ediliyor.
GENÇ KADININ ZOR GÜNLERİ
Esra Karabaş’ın yaşam öyküsüne gelince… Lise yıllarında çıraklık eğitime devam ederek kuaförlüğü öğrende ve tam 14 yıl bu mesleği yaptı. Bu arada evlendi ve bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ne var ki sağlık sorunları onun kuaförlük yapmasına izin vermedi. Ardından eşinden ayrıldı. Bir süre işssiz kaldı ve aklına dede mesleği arıcılık geldi.
EĞİTİM ALDI, ARICI OLDU
Bunu gerçekleştirebilmek için de kadınlara yönelik destek projelerini araştırmaya başladı. İŞKUR’un engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe desteği olduğunu öğrendi. Sonrası hızla gelişti. Proje hazırlama ve girişimcilik eğitimleri aldı.
Detayları öğrenmek için Denizli İŞKUR’a gitti ve İş Kulübü liderleri ile görüştü. Proje hazırlama eğitimini kulüp liderlerinden aldı. Aynı zamanda KOSGEB’e giderek Girişimcilik Belgesi’ni aldı. 2019 yılının aralık ayında arıcılıkla ilgili proje hazırlayıp, İŞKUR’a sundu. Bu yılın temmuz ayında da projeyle ilgili hibe desteği kredisi onaylandı. Aldığı 38 bin 376 lirayla 110 arı kovanı alıp işe koyuldu. Geride kalan 3 ayın sonunda 550 kilogram bal ve 100 kilogram polen üretimi gerçekleştirdi.
“İNANÇ VE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ”
Kendisini ziyaret eden İŞKUR görevlilerine çalışmalarını anlatan Karabaş, “Aile desteği tabii ki çok önemli. Onlar olmasa bu kadarını başarabilir miydim bilmiyorum. Bildiğim şu ki kendi işini kurmak isteyenler, ‘yapamazsın’ diyen hiç kimseyi dinlemesin. Yeter ki inanıp, kendilerine güvensinler. İnsanın istedikten sonra yapamayacağı hiçbir iş yok. Ben kendime inandım, araştırdım ve İŞKUR’a başvurdum. İŞKUR da bana destek oldu. Bal, polen ve propolis üretimi ile çalışmaya başladım. İlerleyen dönemde arı sütü, arı zehri ve perga (arı ekmeği) üretimi de yapmaya başlayacağım” dedi.