Kanser hastaları için bir yumak umut projesi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Kanser hastaları için bir yumak umut...

Kanser hastaları için bir yumak umut projesi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Nisan 2017 Salı - 15:43Güncelleme: 4 Nisan 2017 Salı - 15:43
Kanser hastaları için bir yumak umut projesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’nın kansere karşı farkındalık yaratmak ve bu hastalıkla mücadelede erken tanının önemine dikkat çekmek üzere başlattığı #biryumakumut projesi çığ gibi büyüdü. Birçok ilden gelen destekle PAÜ Hastanesi’nin bahçesi motiflerle rengarenk oldu.

Tarama yaptırmak için annesini Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne götürdü. İçinden bir ses “sende yaptır” dedi. 40 yaş altındakilere bu tarama yapılmamasına rağmen ısrarcı oldu. Kendi deyimiyle de 32 yaşında meme kanseri teşhisini elinde buldu. Üzüldü ama hemen toparlanıp önce tedavi sürecini başlattı.

YUMAKLAR KARTOPU GİBİ BÜYÜDÜ

Tedavisi kapsamında ameliyatlar geçiren ve yaklaşık 6 ay kemoterapi gören Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, aynı zamanda kendisi gibi kanser olanları uyarmak için #biryumakumut projesinin fitilini ateşledi. Kendisiyle aynı durumda olabilecek kadınlara erken teşhisin önemini aktarmak amacıyla öğrencileri ve onkoloji hastalarıyla el ele verip, kanserde farkındalık simgesiyle motifler örmeye başladılar. Öyle ki, 300-500 motifi hedeflerken Türkiye’nin dört bir yanından motifler yağdı.

6 BİN MOTİF OLDU

Kartopu gibi büyüyen #biryumakumut toplumsal bir projeye dönüştü. İllerden gönderilen ve içine meme kanserine karşı mücadeleyi simgeleyen kurdelenin işlendiği 6 bin motif geldi. Bu motifler, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca ve öğrencileri tarafından dikkat çekici şekilde kullanıldı. Volkswagen otomobil, banklar, çiçeklikler bu örgülerle giydirildi. Ağaçlara ayraç şeklinde erken teşhisin önemini vurgulayan bilgi notları asıldı.

“HAYATLARA DOKUNMAK İSTİYORUZ”

Projeyle hayatlara dokunmak istediklerini belirten Yard. Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, “32 yaşımda kanser olduğumu öğrendim. Ameliyatlar geçirdim tedavim devam ediyor. Örgülerin üzerinde görüldüğü gibi kanserde farkındalık simgesi var. İnsanların bu simgeyi görüp, kanserde erken tanı ve teşhisin önemine dikkat çekmek istiyoruz. Projeye 2 bin simgeyle başladık ama gelen desteklerle 6 bini buldu. Şimdi ördüğümüz örgüleri birleştirip, ağaçları, bankları, otomobilleri giydiriyoruz. İnsanların dikkatini çekerek bu kanser haftasında herkesin erken teşhis yaptırmasını istiyoruz. Biz bir kişinin dahi hayatına dokunabilirsek, kendimizi başarılı hissedeceğiz” dedi.