Hayri Dev unutulmayacak – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Hayri Dev unutulmayacak

Hayri Dev unutulmayacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Temmuz 2018 Çarşamba - 11:12Güncelleme: 18 Temmuz 2018 Çarşamba - 17:08
Hayri Dev unutulmayacak

Yaptığı yöresel müzikle dünyanın ilgisini çeken, UNUSCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” seçtiği Hayri Dev’in ölümü büyük üzüntü yarattı. Protokolden açıklamalarla “Hayri Dev unutulmayacak” mesajını verdi.

Tedavi gördüğü Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde vefat eden Hayri Dev’in ardından protokolden mesajları yayınlandı. İşte o mesajlar:

ZOLAN: İSMİ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YAŞAYACAK

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Hayri Dev'in vefatı dolayısıyla yayınladığı başsağlığı mesajında, UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi listesine girerek Denizli’yi hem ulusal hem de uluslar arası platformlarda gururla temsil etmiş büyük ustanın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini ifade etti. Zolan, şunları kaydetti:

“Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de Denizlimizin unutulmayacak değeri, büyük ustamız ile bir çok projede bir araya gelme mutluluğunu ve gururunu yaşadık. Şüphesiz ustalar vefat etseler dahi ürettikleri eserleri ve yetiştirdikleri öğrencileriyle gönüllerde daima yaşar, bu nedenle Hayri Dev asla unutulmayacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak Hayri Dev'in ismini yaşatmak için memleketi Çameli’de yaptırdığımız Hayri Dev Kültür Merkezi’ni kısa süre sonra hizmete açacağız. Üç telli cura ve çam düdüğü ustası Hayri Dev’in vefatı nedeniyle, kıymetli büyüğümüze Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

AKBABA: DENİZLİ FOLKLÖRÜNÜN RENKLİ SİMASIYDI

CHP İl Başkanı Mahir Akbaba da yayınladığı mesajda, Hayri Dev’in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Akbaba,Denizli folklörünün renkli siması olan ve UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Kültür Hazinesi olarak sıfatlandırılan Hayri Dev'in vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. İlimiz ve ülkemizin kültürel değerlerinden renkli bir şahsiyetin kaybından üzüntü duyuyoruz. Büyük usta Hayri Dev'e rahmet yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜRLESİN: KOCA USTA’YI UNUTMAYACAĞIZ

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Hayri Dev’in vefatının ardından yayınladığı taziye mesajında, ülkemiz ve dünya için önemli bir değeri yitirmenin üzüntüsü içerisinde olduğunu belirtti Gürlesin, “Yöre halkı tarafından Koca Usta olarak bilinin hem ülkemizin hem de dünyanın önemli değerlerinden birini yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. Yaşamı ve sanatı belgesellere konu olan Koca Usta Hayri Dev, çaldığı çam düdüğüyle UNESCO tarafından, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2008 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı ilan edilmişti. Beyaz Cennet Pamukkale’mizle UNESCO listesinde olmanın öneminin ve değerinin farkında olarak 'Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı' ilan edilen yedi kişiden birinin Denizli’den çıkmasının haklı gururunu bizlere yaşatan Hayri Dev’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve tüm milletimize başsağılığı diliyorum” dedi.

ÇOBAN: HAYRİ DEV, EVRENSEL BİR DEĞERDİR

ÖDP Başkanı Orhun Çoban, Hayri Dev’in vefatının ardından yaptığı açıklamada, büyük bir ustayı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti. Çoban, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hayri Dev, Denizli’nin yoksul köylerinden dünyaya uzanan evrensel bir değerdir. Onun üç telli saza yüklediği mana, Anadolu halkının açlık, yoksulluk, sevgi, saygı vb birçok insani konunun bir yansıması olmuştur. Kültürel değerlerin hızla tüketildiği, bütün güzelliklerin sermaye hegemonyasına kurban edildiği, popüler tüketim toplumunun ve bu popüler kültürün halkı yozlaştırdığı bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde; Aşık Veysel gibi, Neşet Ertaş gibi ve tabi ki UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi listesinde yer alan Hayri Dev gibi değerlerimizin kıymeti bilinmelidir. Onun sazında halkın binlerce yıllık acıları, umutları, sevinçleri vardır. Onun sazında günümüz dünyasının popüler kültürü içinde tüketilemeyecek bir üretkenlik ve derinlik vardır. Onun sazında kardeşlik, barış ve saz ile hemhal olmuş evrensel bir sevgi vardır. Hayri Dev gibi halkın gerçek değerlerini korumak, onları gerektiği değere layıkıyla taşımak, popüler kültüre karşı savunmak ve geleceğe taşımak hepimiz için bir sorumluluktur. Buradan başta Denizli halkı olmak üzere tüm ülkeye sesleniyorum; Hayri Dev gibi değerlerimizi koruyalım, onu yaşatalım, ondaki derin kültürü, evrensel değerleri kucaklayalım. Tüm ülke ve dünya için iyi ki bu hayattan bir Hayri Dev geçti.”