E-devlet belge alımında kamu kurumuna gitmekten kurtarıyor – D20Haber
07.05.2024, Salı
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. E-devlet belge alımında kamu kurumuna gitmekten...

E-devlet belge alımında kamu kurumuna gitmekten kurtarıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Eylül 2017 Çarşamba - 09:28Güncelleme: 13 Eylül 2017 Çarşamba - 09:28
E-devlet belge alımında kamu kurumuna gitmekten kurtarıyor

Pamukkale Nüfus Müdürlüğü, e-devlet uygulamasıyla kamu kurumuna gidilmeden belge alınabileceğini bildirdi.

Yapılacak işlemlerde kullanılmak üzere bazı belgeler istenildiğinde bir koşuşturmacadır başlıyor. İlgili kuruma gitmek, yığılmalara ve iş yoğunluğuna neden oluyor. Vatandaş açısından da dakikalarca beklemek zaman kaybına ve stresli bir ortama sürüklenmesine yol açıyor. Ancak, bazı işlemlerin e-devlet uygulamasıyla internet üzerinden yapılması mümkün.

Pamukkale Nüfus Müdürlüğü, konuyla ilgili açıklamasında, nüfus idaresine gelmeden vatandaşların e-devlet üzerinden yapabilecekleri işlemleri duyurdu. Açıklamada, nüfus müdürlüklerindeki iş yoğunluklarının azaltılması amacıyla 9.2.2017 tarihi itibari ile “kişi nüfus kayıt örneği”, 2.3.2017 tarihi itibariyle de “yerleşim yeri ve diğer adres belgesi”nin e-devlet üzerinden paylaşımına başlandığı anımsatıldı.

BUNLAR DA PAYLAŞIMA DAHİL EDİLDİ

Açıklamada, nüfus müdürlüklerindeki iş yoğunluklarının daha da azaltılması amacıyla İçişleri Bakanlığının 180 günlük eylem planına e-devlet üzerinden aile (kişi, eş ve çocuk), nüfus aile (kişi, eş, çocuk, anne ve baba) kayıt örnekleri ve nüfus olaylarının (doğum, evlenme, boşanma, ölüm, kayıt düzeltme, velayet, yer değiştirme, gaiplik, vesayet, tanıma, soy bağı) paylaşımının yapılması da dahil edildiği, 1.8.2017 tarihi itibari ile nüfus kayıt örnekleri ve nüfus olaylarının e-devlet üzerinden paylaşımının sağlandığı kaydedildi.

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 151. maddesinin 4. fıkrası gereğince e-devlet kapısı üzerinden alınan belgelerin, nüfus müdürlüklerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahip olduğu ve resmi işlemlerde kullanılabileceği de belirtildi.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ALINABİLECEK BELGELER

Kişi kayıt örneği: Sadece kişinin kendisine ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.

Aile kayıt örneği: Kendisi, eşi, çocukları ve varsa eski eş/eşlerine (isteğe bağlı) ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır

Nüfus aile kayıt örneği: Kendisi, eşi, çocukları, anne/babası ve eski eş/eşlerine (isteğe bağlı) ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.

Yerleşim Yeri Diğer Adres Belgesi: Sadece kişinin kendisine ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.