Düğünlerin sipsicisi Halime Özke, UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Düğünlerin sipsicisi Halime Özke, UNESCO’nun yaşayan...

Düğünlerin sipsicisi Halime Özke, UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Şubat 2020 Çarşamba - 12:34Güncelleme: 12 Şubat 2020 Çarşamba - 12:34
Düğünlerin sipsicisi Halime Özke, UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi

Denizli’ye UNESCO’dan ikinci büyük onur. Yerel halk müziği sanatçısı Hayri Dev’den sonra, sipsisi ile tanınan Halime Özke, UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçildi. Özke, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

UNESCO’nun Türkiye’den seçtiği “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödül töreni Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yaşayan insan hazineleri bakımından dünyanın en mümbit coğrafyasında yer aldığını belirtti. Erdoğan, “Yaşayan insan hazinelerimiz milli kültürümüzün bayraktarları ve usta-çırak geleneğinin seçkin temsilcileridir. Ahilik geçmişte kalmış bir nostalji değil, bugün de hayatımızda yerini koruyan bir değerler silsilesidir” dedi.

Erdoğan, konuşmasının ardından “Yaşayan İnsan Hazineleri” seçilen ipek böcekçiliği geleneği alanında Hasan Büyükaşık, alem ustası Mahmut Efeoğlu, kemençe yapım ustası Hasan Sancak, damal bebek yapım ustası Fidan Atmaca, çini sanatı alanında Hamza Üstünkaya, telkâri sanatı alanında Suphi Hindiyerli, Çanakkale seramiği alanında İsmail Bütün, ebru sanatçısı Ahmet Hikmet Barutçugil, bitki yetiştirme ve ağaç aşılama alanında Orhun Güven, abdallık geleneği davul yapım ve icrası alanında Adem Göçer, aşıklık geleneği temsilcilerinden Maksut Koca ve Ali Rıza Ezgi, sipsi yapımı ve icracısı Mehmet Bedel ile Halime Özke, eşme kilimi dokuma ustası Ümmü Balyemez’e ödüllerini verdi.

DENİZLİ’DEN İKİNCİ İSİM OLDU

Çobanlık yaparken öğrendiği sipsiyi düğünlerde, çeşitli açılış ve etkinliklerde çalmasıyla tanınan, unutulmaya yüz tutan sipsiyle müziği yaşatmaya çalışan 72 yaşındaki Halime Özke, bu çabalarıyla UNESCO’nun dikkatini çekti. Yöresel düğünlerin “Halime Yengesi”, bu çabasıyla Yaşayan insan Hazinesi seçildi.

Denizli’den daha önce de Çamelili halk müziği sanatçısı Hayri Dev bu ödüle layık görülmüştü. Üç telli curasıyla yöresel türkülere hayat veren Dev, 2018’in temmuz ayında vefat etmişti.