Merakla başladı, 40 yıldır ayakkabı dikiyor – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Merakla başladı, 40 yıldır ayakkabı dikiyor

Merakla başladı, 40 yıldır ayakkabı dikiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Ağustos 2019 Pazar - 14:46Güncelleme: 18 Ağustos 2019 Pazar - 15:36
Merakla başladı, 40 yıldır ayakkabı dikiyor

Çoçukken merakla başladığı ayakkabıcılığı 40 yıldır sürdüren İdris Sarıdemir, artık çırak bulamadıklarını ve bu nedenle de mesleğin bir süre sonra unutulacağını belirtti.

İdris Sarıdemir, çocukken tanıdığı ayakkabı tamircisinde gördüğü kalıpların ilgisini çekmesiyle bu mesleğe ilgi duyduğunu, o merakla çırak olarak başladığı mesleğini 40 yıldır yaptığını ve sağlığı elverdiğince de ayakkabı dikmeye devam edeceğini söyledi.

Mesleğe Çal’da başladığını kaydeden Sarıdemir, “Çocukluğumda tamirci amca vardı. Onun kalıplarına olan merakım ile heveslenip bu mesleğe başladım. O zamanlar çocuk olduğum için kalıpları biz ayakkabı zannediyorduk. Soruyorduk ‘amca bu nasıl giyiliyor’ diye. Takunyası vardı bunun ağzında. Onu çıkarıp ‘buradan giyiliyor’ derdi. O zaman bir merak sardı, sonrasında devam ediyorum” dedi.

Mesleğin ince işçilik gerektirdiğini ifade eden Sarıdemir, “Yaptığımız meslek el işçiliği olduğu için çok ince bir meslektir. Kalıba çekiyorsun, kalıptan çivilerini yatırıyorsun. Fırına giriyor, fırından çıkıyor, çivilerini söküyorsun, altının tıraşını yapıyorsun bıçakla, ilacını sürüyorsun, tekrar şoklamalarda ısıtıp tabanları yapıştırıp, kalıptan çıkarıp, hazırlığını yapıyorsun. Vatandaşın giyeceği şekle kadar hazırlığını yapıyorsun” diye konuştu.

Çırak bulamamaktan yakınan Sarıdemir, “Meslek bitti. Şu anda biz en son işçileriz. Bizden sonra bu mesleği yapabilecek biri yok, çünkü tabandan yetişen eleman yok. Çırak olmadığı için de meslek bitmek zorunda” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ (İHA)