Denizlili ünlü mimar, şair ve yazar Cengiz Bektaş yaşamını yitirdi. Hacı Halil Bektaş’ın oğlu olan 86 yaşındaki Cengiz Bektaş, İstanbul’da toprağa verilecek.
Türkiye’de birçok projede imzası bulunan, Denizli’de 1980’li yıllarda Bayramyeri Meydanı projesini hazırlayan, Meserret Sokak düzenlemesini gerçekleştiren, Merkez Bankası Denizli Şubesi ile babasının ismini taşıyan Hacı Halil Bektaş Ortaokulu’nun projelerini çizen ve kardeşleri ile birlikte eğitim kurumunu yaptıran Cengiz Bektaş, yaşamını sürdürdüğü İstanbul’da vefat etti. Bektaş’ın cenazesi İstanbul’da toprağa verilecek.
CENGİZ BEKTAŞ’IN BİYOGRAFİSİ
1934 yılında Denizli’de doğdu. 1956 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nden, 1959 yılında Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli üniversitelerde görev aldı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne danışmanlık yaptı. 1999-2005 yılları arasında Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanlığı ile Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği başkanlığı görevlerini üstlendi.
Türk Dil Kurumu Binası projesiyle 1978 Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülü’nü, “Akdeniz Üniversitesi Olbia Sosyal Özeği” projesiyle 2001 Ağa Han Mimarlık Ödüllü’nü aldı. Tamamladığı diğer mimari tasarımları arasında İstanbul Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası, Aydın Afrodisyas Ek Müzesi binaları bulunmaktadır.
“Mimarlıkta Eleştiri” adlı kitabıyla 1968 yılı Türk Dil Kurumu İnceleme-Araştırma Ödülü’nü, bir şiiri ile de TRT 1970 Sanat Ödülleri Yarışması’nda Tek Şiir Başarı Ödülü’nü kazandı. 2003’te Truva Şiir Ödülü ve Romanya Balkan Kültürüne Katkı Ödülünü, Dün Bugün ile 2007 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü aldı. Akdeniz adlı şiiri Aylin Livaneli tarafından bestelenerek seslendirildi.