Eski hükümlü kadın inandı, işini kurdu ve hayata tutundu – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Eski hükümlü kadın inandı, işini kurdu...

Eski hükümlü kadın inandı, işini kurdu ve hayata tutundu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Şubat 2018 Salı - 16:29Güncelleme: 20 Şubat 2018 Salı - 16:30
Eski hükümlü kadın inandı, işini kurdu ve hayata tutundu

Denizli’de, eski hükümlü 46 yaşındaki Mükerrem Güleç, demir parmaklıkların arkasında geçen 7 yılın ardından girişimci oldu, ürettiği solucan gübresiyle borçlarını ödedi, küçük çaplı hayvancılığa da başlayıp hayata tutundu.

Onun hikayesi kuyunun dibinden çıkıp, hayata sıkı sıkıya sarılmanın güzel bir örneği. Küçük yaşta evlilik, kötü sonlanan iş deneyimi, eşinden boşanma ve cezaevi süreci. Tüm bunlara rağmen ayakta kalma umudunu, özgürlüğüne kavuşup yeniden kendi işini kurma hayalini hep diri tuttu ve sonunda başardı. Şimdi o kendi işinin sahibi, girişimci kadınlar zincirine katılan en son halkalardan.

17 YAŞINDA EVLENDİ, 37 YAŞINDA CEZAEVİNE GİRDİ

Haberimize konu olan Mükerrem Güleç, lise öğrenimi sonrası henüz 17 yaşındayken evlendi. Bir oğlu dünyaya geldi. 15. yılda yürümeyen evliliği sonlandırıp eşinden ayrıldı. Kendi işini yapmak istiyordu, yaptı ve bir butik açtı. Ne var ki, işler beklediği gibi gitmedi. Ticari yönden yaşadığı bir problem sonucu 2009 yılında cezaevine girdi. 2016 yılında denetimli olarak tahliye edildi.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALDI

Cezaevindeyken verilen konferanslarda İŞKUR’un topluma kazandırma projesi kapsamında eski hükümlülere yönelik hibe desteği sağladığını öğrenen Güleç, tahliyesinden bir hafta sonra İŞKUR’un düzenlediği girişimcilik eğitimine katılıp sertifika aldı.

Eğitim veren görevlinin “organik solucan gübresi üretme” üretebilirsin önerisini değerlendiren Güleç, araştırmasının ardından bu işi yapma kararını verdi. Sunduğu projenin İŞKUR’dan onay almasıyla hibe kapsamında verilen destekle 160 bin solucan, üretim kasaları ve gübre eleği makinesi aldı.

160 BİNDEN 3 MİLYON SOLUCANA

M&U adını verdiği işletmesinde 1,5 yılda 160 bin olan solucan sayısını 3 milyona çıkaran Mükerrem Güleç, 10 tonu aşkın organik solucan gübresi üretti, 4 büyükbaş hayvan satın aldı, organik gübre kullanarak sebze üretimine başladı ve devlete olan 4 bin liralık vergi borcunu ödedi.

Antalya, Manavgat ve Serik’teki seracılar ile Söke’deki pamuk üreticilerine satış yapan Güleç, “Cezaevinden çıktığımda ne yapacağımı bilmiyordum. Aklıma cezaevinde aldığımız eğitimler ve İŞKUR geldi. Projemi sundum, İŞKUR bana destek çıktı. Aldığım hibe destek sayesinde işletmemi kurdum. Çalışmalarımız sonuç verdi ve işletmemi büyüttüm. İlerleyen dönemde daha da büyüyerek ihracata başlamayı düşünüyorum. Ayrıca cezaevinde kalan kişiler için solucan gübre üretimi kursları düzenlenmesi ve uygulama alanı oluşturulması için proje hazırlamak, Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Sayın Uğur Erdoğan’ın da desteği ile bu projeyi hayata geçirmek istiyorum’’ dedi.

Güleç’i ziyaret eden ve başarısından dolayı kutlayan İŞKUR İl Müdürü Fatih Işık ise, “Temel amacı istihdam olan kurumumuzun yaptığı bu çalışmalar sonucunda insanların gözlerindeki mutluluğa şahit olmak tarif edilemez. Özellikle engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın umut ışığı olmak, kadınlarımızın, gençlerimizin elinden tutmak ve onları sağlam bir gelecek için iş sahibi yapmak adına Denizli İŞKUR olarak gayretle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.