Yol kenarlarında yetişen ‘deve gülü’ ekmek kapısı oldu – D20Haber
12.05.2025, Pazartesi
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Yol kenarlarında yetişen ‘deve gülü’ ekmek...

Yol kenarlarında yetişen ‘deve gülü’ ekmek kapısı oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Haziran 2021 Pazartesi - 14:00Güncelleme: 28 Haziran 2021 Pazartesi - 14:03
Yol kenarlarında yetişen ‘deve gülü’ ekmek kapısı oldu

Yol kenarlarında, tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında “deve gülü” olarak bilinen hatmi çiçeği, kırsal kesimde kadınların gelir kaynağı oldu.

Kış aylarında vatandaşların rağbet ettiği şifalı bir bitki olan hatmi çiçeği, özellikle televizyon programlarında şifalı bitki olarak anlatılmasıyla popüler olmaya başladı. Bazı yörelerde “hire”, “deve gülü”, “silindir çiçeği”, “gülhatmi” olarak da bilinen bitki, ebegümecigiller (malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitki. Çiçekleri beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı renkte açıyor ve güneşli, rüzgar almayan yerlerde yetişmekte.

HATMİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

Haberin DevamıReklam




Yüz yıllardır çeşitli tedavilerde kullanılan bu şifalı bitkinin pek çok sağlık sorununa karşı etkili olduğu biliniyor. Hatmi çiçeğinin gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu ifade ediliyor. Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkili. Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı oluyor. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltiyor. Böbrek iltihaplarına iyi gelen bu bitki ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür. İltihaplara karşı oldukça etkili olduğu bilinen hatmi çiçeği; prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi geliyor.

KİLOSU 40 LİRA

Dağlardan ve kendi tarlasında yetiştirdiği hatmi çiçeklerini toplayarak geçimini sağlayan Meryem Göçtü Aydemir, “Bu sene hatmi çiçeklerinin fidanını yaptık ve öksürüğe iyi geliyor. Suyu kaynatarak 5 dakikada yapılıyor. Nefes açıcı ve astıma iyi geldiği söyleniyor” dedi.

Ailesi ile birlikte dağlardan hatmi çiçeği toplayan Eda Nur Acar da “Bu sene yağış olmadığından hatmi çiçeklerimiz az olsa da her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kere topluyoruz. Kurutmuş olduğumuz çiçekleri temiz bir bezin üzerine serip gölgede kurutarak çuvalla aktara satıyoruz. Kilosunu 40 TL’den veriyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)