Kova kova, tepsi tepsi çıntar – D20Haber
12.05.2024, Pazar
12 °C / 25 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Kova kova, tepsi tepsi çıntar

Kova kova, tepsi tepsi çıntar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Ekim 2018 Pazar - 10:27Güncelleme: 14 Ekim 2018 Pazar - 10:28
Kova kova, tepsi tepsi çıntar

Ekim ayının yağışlı başlaması, ardından güneşin yüzünü göstermesiyle kuzugöbeğinden sonra en yaygın bilinen mantar türlerinden olan çıntar çıktı. Çameli’de mantar toplamak üzere dağlık alanlara çıkanlar kovalar dolusu çınr-tarla döndü.

Yağışlı bölgelerdeki ormanlık alanda yetişen, bazı yörelerde çilmik, kanlıca, melki olarak bilinen ve Ege’nin en çok tüketilen mantar türlerinden olan çıntar, son yağışlar ile birlikte gün yüzüne çıktı. Dağlık arazide özllikle çam ağaçlarının yoğun olduğu yerlerde yetişen çıntarın Çameli’de bolluğu yaşanıyor.

Çıntarın çıktığını duyan Çamelililer, kovalar ve çuvallarla dağın yolunu tuttu. Gidenlerin de şans yüzüne güldü ve kovalar dolusu çıntar toplayıp döndüler. İlk toplanan ve pazara sunulan çıntarın fiyatı ise 30-40 lira arasında değişiyor.

İNSAN SAĞLIĞINA YARARLI

Denizli ve Muğla’da daha yoğun tüketilen çıntar, içerdiği demir proteini nedeniyle kansızlık problemi olanlara öneriliyor. Yağsız olduğundan taşıdığı yüksek proteinden dolayı rejim yapmak isteyenlere de yemek olarak öneriliyor. Bağışıklı sistemini güçlendirdiği gibi, kalp damar hastalıklarına karşı etkili olan folik asidi bakımından da zengin bir mantar türü.

ÇINTAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Çıntar ile yapılan yemeklerin lezzeti anlatmakla bitmiyor. Lezzeti ve sağlık açısından yararı ile bilinen çıntarı böyle hazırlayıp, sofralara servis edebilirsiniz:

*Çıntar mantarından yapılmış güveç en güzel zamanlarınızda sofralarınıza eşlik edecek mükemmel bir lezzettir. Hazırladığınız güveç malzemelerinin içine marine edilmiş mantarlarınızı da katarak eşsiz bir tat elde edebilirisiniz.

*Çıntar mantarından yapabileceğiniz bir başka lezzetli yemek çıntar sotedir. Domates, biber ve marine edilmiş çıntar mantarını bir tavada güzelce soteleyip, üzerine kekik ve soya sosu ilave ederek mükemmel bir lezzete sofranızda yer açabilirsiniz.

*Çıntar ve mangal. Eğer olanağınız varsa bunu mutlaka deneyin. Çıntarı mangalın içine atarak tam yakmadan pişiriniz oldukça lezzetli bir hal alacaktır.

*Çıntarı fırında et yemeği şeklinde de yapabilirsiniz. Et yemeği için hazırladığınız etler yerine çıntar kullanarak hem daha hafif hem de çok lezzetli bir yemek elde edebilirsiniz. Et yemeklerine taş çıkaran çıntarın bu lezzetinden vazgeçmek çok zor olacaktır.