Denizli’de İsrail’e tepki seli – D20Haber
18.05.2024, Cumartesi
18 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Denizli’de İsrail’e tepki seli

Denizli’de İsrail’e tepki seli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mayıs 2018 Salı - 18:14Güncelleme: 16 Mayıs 2018 Çarşamba - 12:42
Denizli’de İsrail’e tepki seli

Denizli’de, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Filistinlileri katletmesi tepkiyle karşılanırken, Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla çok sayıda vatandaş, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’nda toplandı.

Burada bir konuşma yapan AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, ABD’nin bu girişimiyle BM’yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını gösterdiğini ifade eden Filiz, “ABD ve İsrail’in coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs’ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. Uluslararası arenayı ve BM’yi zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

 

 

MHP Denizli İl Başkanı Cafer Birtürk de bugün Türkiye’nin 81 vilayetinde bu tepkinin olmasının, Türkiye’nin Kudüs’e olan hassasiyetini ve önemini gösterdiğini kaydetti. Birtürk, “Kudüs, İslamiyet’in namusu, şerefi, vazgeçilmezidir. Bu nedenledir ki Türkiye’de yaşayan 81 milyon kardeşimizin kalbi orada atmaktadır. Bu kalbin tüm İslam aleminde de aynı değerde atmasını arzulamaktayız” değerlendirmesinde bulundu.

BBP Denizli İl Başkanı İlhami Çiçek’in de konuşma yaptığı etkinliğe, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve ilçe belediye başkanları ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Bu arada, Delikliçınar Yeni Cami’de İl Müftüsü Mehmet Aşık tarafından Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldırıldı, dualar okundu.

DENİZLİ BAROSU’NDAN KINAMA

Denizli Barosu’ndan yapılan açıklamada ise, “İsrail ordusunun Gazze sınırında toplanan Filistinlilere karşı saldırının bilançosu artarken, bu eziyete ses çıkarmak dil, mezhep, inanç, gözetmeksizin bütün insanlığın görevidir. Denizli Barosu olarak her zaman ezenin ve zulmedenin karşısında olduk. Bu çirkin saldırıda ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor katliamı lanetliyor, katliamın durdurulması için dünyanın bütün devletlerini ve uluslararası kuruluşları göreve davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

AKBABA: TÜRKİYE ETKİN OLMAZSA KANLI PAZARTESİLER DEVAM EDER

Haberin DevamıReklam




CHP İl Başkanı Mahir Akbaba da bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. “ABD’nin skandal bir hamleyle büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararı sonrasında yaşananlar ve İsrail güçlerince Gazze’deki protestolarda kalabalığa ateş açılmasıyla 55 Filistinlinin katledilmesini kınıyoruz” diyen Akbaba, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu dava geçmişte nasıl sahiplenildiyse ve Filistinliler bu bölgenin, orta doğunun onurlu halkı olarak bu mücadelelerinden asla bir adım geri atmadan devam ettilerse bizlerde sonuna kadar bu mücadelenin yanında olacağız. Türkiye süreçte çatışmaları önleme konusunda etkin bir pozisyon alma noktasında geç kalmıştır. Hükümet Ortadoğu’da problemleri çözme konusunda sorunu çözecek etkili adres olmaktan ne yazık ki çıkmıştır. Türkiye önümüzdeki süreçte Ortadoğu’da bütün çatışma süreçlerinde barışın temsilcisi olan etkin bir aktör olarak rol almak zorundadır. Aksi takdirde kanlı pazartesiler yaşanmaya devam edecektir.”

PAÜ SENATOSU: FAİLLERİNİ VE ORTAKLARINI LANETLİYORUZ

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Senatosu olağanüstü gündemle toplanarak, ABD’nin İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının ardından, Filistin’de yaşanan insanlık dışı saldırıyı ve yapılan katliamı şiddetle kınadı. PAÜ Senatosu’nun oybirliği ile aldığı kararda şöyle denildi:

ABD yönetimi uluslararası hukuku, BM kararlarını, tarihi ve sosyal gerçekleri görmezden gelip Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı almak suretiyle Ortadoğu’da istikrarsızlık ve kaosu derinleştirmiş, bunu fırsat bilen terör devleti İsrail insanlık suçu işleyerek yeni bir katliam yapmıştır. Bu meşum kararın Nekbe/Felaket gününün 70. yıldönümüne denk getirilmesi ise, olayın ne kadar büyük bir provokasyon olduğunu göstermiştir.

21. yüzyılın ilk çeyreğinde, Filistin’de yürütülen katliamın faillerini ve ortaklarını lanetliyoruz. Tarih bugünleri kara bir leke olarak yazacaktır. Filistin halkı meşru müdafaa hakkına sahiptir. İşgalci konumundaki İsrail ve hamisi ABD Ortadoğu’da mazlum insanlara karşı şiddet kullanmak suretiyle devlet terörü işlemişlerdir. Birleşmiş Milletler ve Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesini göreve davet ediyor, eğer uluslararası hukuk varsa ve insanlık bir nebze vicdan sahibiyse, bu kurumların Trump ve Netanyahu aleyhine derhal soruşturma açarak gereğini yapmalarını bekliyoruz. Vicdan sahibi herkesi ABD ve İsrail aleyhine tavır almaya, haksızlıklarını haykırmaya ve Filistin halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz. Zira “her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”