Arama kurtarma için dernek kurdular – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Arama kurtarma için dernek kurdular

Arama kurtarma için dernek kurdular

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Ekim 2023 Salı - 14:51Güncelleme: 24 Ekim 2023 Salı - 14:51
Arama kurtarma için dernek kurdular

Kahramanmaraşlı depremin enkaza dönüştürdüğü Hatay’a giderek arama kurtarma çalışmalarına katılan Denizlili gönüllü grubu, çalışmalarını sürdürebilmek amacıyla SAR (search and rescue) ismini verdikleri bir dernek kurdular. Onların vazgeçmemesini sağlayan ise enkaz altından babası ile birlikte sağ kurtardıkları 4 yaşındaki Öykü Ada Kılınç oldu.

Depremin vurduğu Hatay’a giderek arama kurtarma çalışmasına katılanlar arasında Denizli’den AFAD gönüllüsü bir grup da yer aldı. Ekip, depremin ikinci günü bir enkazdan 2 kişiyi sağ olarak kurtarırken, 1 kişinin de cansız bedenini çıkardı.

Bu arada duydukları çocuk ses üzerine yeni canlar kurtarmak için enkazdaki çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Beş saat süren çalışmayla Öykü Ada Kılınç ile babası da enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Ancak küçük Öykü Ada’nın annesi şanslı değildi. Hayatını kaybeden kadın, Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde toprağa verildi.

GÜLÜMSEME “ÇALIŞMAYA DEVAM” DEDİRTTİ

Öykü Ada’nın kendisini kurtaran ekipten Mustafa Yıldırım ile birlikte hafızalara kazınan gülümsemesi, AFAD gönüllülerinin yeni bir yol haritası belirlemesini sağladı. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği kuran gönüllüler, profesyonel arama kurtarma için çalışma yürütüyor.

Mustafa Yıldırım, 6 Şubat depreminden sonra gittikleri Hatay’daki çalışmalarını anlatarak, akreditasyon sağlamak amacıyla SAR’ı kurduklarını, gönüllü sayısını artırabilmek için il genelinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Yıldırım, “Gördüğünü yıkımlar, insanların mutsuzlukları ve çaresizlikleri bizi akreditasyon seviyesine gelmeye teşvik etti. Öykü adında küçük bir kızımız vardı. Küçücük bir deliğin içerisinden önce Öykü'yü, sonra babasını sağ aldık. Onları gördükten sonra tamamı kendimize ait bir grup oluşturmak, daha rahat ve hızlı hareket etmek istedik” dedi.

“BAŞKALARININ HAYATINA DOKUNMAK ÖNEMLİ”

İnsan hayatına dokunmanın önemini vurgulayan Defne Uysal ise, “hedefimiz doğal afetlerde doğru ve etkin arama kurtarma süreci gerçekleştirmektir. 18-60 yaş arası herkesi ekibimize gönüllü olmaya davet ediyorum. Unutmayalım ki birlikte daha güçlüyüz. Hatay'da birçok şeyini kaybetmiş insanlar vardı. Bu süreçten sonra oradaki insanların hep bu şekilde yaşamak zorunda kalmaları benim içimde bir şey uyandırdı. Bu sürece başlamam Hatay depremi ile birlikte oldu. Hatay'da başlayan süreç ile birlikte baskıların hayatına dokunmaya devam edeceğim” diye konuştu.

ÖYKÜ ADA’YI UNUTMADILAR

Onlarca vatandaşın enkazdan sağ kurtulmasını sağladıklarını söyleyen Mehmet Kemal Metin de, “Her ne kadar eğitim almış olsak da gördüklerimiz karşısında dehşete düştük. Enkazda bir hafta çalıştık ve 10'dan fazla canlı çıkardık. Hatay'dan dönükten sonrada bunun unutulmasını istemedik. Daha çok kişi eğitim alsın, daha çok kişiye müdahale edilsin ve kurtarılsın istedik. Hatay'da Öykü isimli bir kız çocuğu enkazdan çıkardık. En çok bizi o etkiledi ve hayata tutunuşu etkiledi. Denizli'ye geldikten sonra Öykü ile görüşmeye devam ettik. Kendisi şu anda ailesi ile Manisa'da yaşıyor. Bazen biz Manisa'ya ziyarete gidiyoruz ve bazen de onlar bizi ziyarete geliyorlar. Öykü'nün hikayesi, eğitimlere devam etmemizi ve eğitim vermemizi sağladı” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ (İHA)