Coronavirüs salgını oruç tutmaya engel mi? – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Coronavirüs salgını oruç tutmaya engel mi?

Coronavirüs salgını oruç tutmaya engel mi?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Nisan 2020 Çarşamba - 10:30Güncelleme: 15 Nisan 2020 Çarşamba - 10:30
Coronavirüs salgını oruç tutmaya engel mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu, coronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle ramazan ayı ve oruç ibadetiyle ilgili vatandaşlardan gelen sorular üzerine, kimlerin oruç tutup kimlerin tutamayacağına dair bir açıklama yaptı.

Açıklamada, İslam dini ilkelerine göre, her ibadetin ifa edileceği zaman, mekân ve şartların vahiyle belirlendiği, ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutmasının Allah’ın emriyle farz kılındığı, bu ibadetin topyekûn ertelenmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

İslam dininin emir ve yasakların ifasında kişileri güçleri nispetinde sorumlu tuttuğu, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler koyduğu, bu genel ilke uyarınca farz olan ramazan orucunun belli şartlara bağlı olarak kazaya bırakma konusunda bazı ruhsatlar tanıdığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir. İslam âlimleri, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda değerlendirmişlerdir. Buna göre;

COVID-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler,
Oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenler,
Oruç tutamayacak derecede yaşlı olanlar,
Oruç tutmaya engel kronik hastalığı bulunanlar,
Oruç tutmaları hâlinde hem sağlıklarının bozulmasından hem de sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe eden sağlık çalışanları,
Hamile veya emziren kadınlar,
Ağır ve meşakkatli işlerde çalışıp sağlıklarının bozulacağından endişe edenler, mazeretleri devam ettiği sürece daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler. Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin tutamadıkları her bir gün için fakirlere bir oruç fidyesi ödemeleri gerekir.”