Boyacı: Basın Bayramı’nı buruk kutluyoruz – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Boyacı: Basın Bayramı’nı buruk kutluyoruz

Boyacı: Basın Bayramı’nı buruk kutluyoruz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Temmuz 2017 Pazar - 16:48Güncelleme: 23 Temmuz 2017 Pazar - 16:48
Boyacı: Basın Bayramı’nı buruk kutluyoruz

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Başkanı Osman Nuri Boyacı, İkinci Meşrutiyet ile 1908 yılında basın üzerindeki sansürün kaldırılmasının 1946 yılından bu yana 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlandığını, sansürün kaldırılışının üzerinden 109 yıl geçse de birçok konuda sıkıntı ve sorunlar yaşandığını, bu nedenle yıldönümünde Basın Bayramı’nı buruk bir şekilde kutlanıldığını belirtti.

DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, medya kuruluşlarının bugün birçok konuda sorunlar ve sıkıntılar yaşadığını, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını kullanmasında sorunlar yumağına rağmen fedakarca görev yaptıklarını ifade etti.

Basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgu olduğunu, medya sektörünün hem ülkemizde hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi verdiğini vurgulayan Boyacı, “Ülkemizde özellikle 12 Eylül döneminde medya kurumları üzerinde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal kısıtlamalar vardır. Gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmakta, tutuklanmakta, mahkum olmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir.

Medya sektöründe yaşanan temel sorunlardan bir diğeri, olumsuz çalışma koşullarıdır” dedi.

SENDİKALAŞMA VE ÜCRET SORUNU

Basın çalışanlarının sıkıntılarına da dikkat çeken Boyacı, “Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı medya sektöründe çalışanlar düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise sadece Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir. Ülkemizde medya sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara ne yazık ki sahip değildir. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın Türkiye’de herkes gazeteci-haberci olabilmektedir. Bu nedenle medya sektöründe acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Aynı kapsamda, sıradan dernek statüsünde olan basın meslek örgütlerinin sektörde söz sahibi olmalarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU BASININI SÖZ SAHİBİ YAPACAK DÜZENLEMEYE GİDİLMELİDİR”

Anadolu basınını güçlendirecek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu da dile getiren Boyacı, “Medya sektörünü yakından ilgilendiren devlet kurumları Basın İlan Kurumu (BİK) ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde (BYEGM), Anadolu basınını söz sahibi yapacak düzenlemeye gidilmelidir. Basın İlan Kurumu’nun oluşumunu içeren 195 sayılı kanun yeniden ele alınmalı, çağımız koşullarına göre güncellenmelidir. BYEGM Basın Kartları yönetmeliğinde de düzenleme yapılmalı, internet haber yayıncılığı da göz önüne alınarak BİK ve BYEGM’de yeniden yapılanmaya gidilmelidir” diye konuştu.

“İNTERNET YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI”

Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının her noktaya ulaşması ile birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim gösterdiğine işaret eden DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı, sözlerine şunları ilave ekledi:

“İnternet Yasası bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla ele alınmalı, daha fazla gecikilmeden çıkarılmalıdır. Çünkü sektörde yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse BİK yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, yerel gazeteler gibi desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, düzenleme yapılarak basın kartı alabilmelidir. Şantajcı ve korsan internet haber siteleri, sadece yasal düzenleme ile önlenebilir. Basın sektörünün yukarıda belirttiğimiz sorunlarının çözülerek, halkın haber alma hakkını sorunsuz ve objektif olarak kullanması dileğiyle tüm meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, zorlu görevlerinde başarılar dileriz.”