Birleşmiş Milletler’de bir Denizlili – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Birleşmiş Milletler’de bir Denizlili

Birleşmiş Milletler’de bir Denizlili

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 22 Mart 2018 Perşembe - 18:11Güncelleme: 22 Mart 2018 Perşembe - 18:11
Birleşmiş Milletler’de bir Denizlili

Birleşmiş Milletler 62. Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarına Türkiye’den katılan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Heyeti, “İyi ki Annem Çalışıyor” projesinin sunumunu yaptı. Beğeni toplayan proje için ABD’ye giden heyette Denizli’den D20Haber.com köşe yazarı ve KAGİDER yöneticisi Meryem Salman da yer aldı.

New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 62’inci Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları, bu yıl “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Çıkan Fırsatlar ve Yaşanan Zorluklar ile Kırsaldaki Kadınların Güçlendirilmesi” ana teması ile gerçekleştirildi. Toplantılara katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da konuşma yaptı.

Bu toplantıya Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin Özel Danışman Statüsü bulunan KAGİDER, kalabalık bir heyetle katıldı. KAGİDER Başkanı Sanem Oktar başkanlığındaki heyette, daha önce başkanlık yapan Gülseren Onanç ve Gülden Türktan ile birlikte, başkan yardımcıları Emine Erdem ve Zehra Güngör, yönetim kurulu üyeleri Meryem Salman, Fisun Usta, Seçil Şendağ, Nesrin Karaoğlu Otuzoğlu, Meral Varuy, KAGİDER Genel Sekreteri Yeşim Seviğ, projeler yöneticisi Meltem Özperçel, üyeler Ayşegül Özsan, Sevginar Baştekin, Gülin Baştekin, Nuran Evrensel, Serpil Koyuncu, Nevşah Karamehmet ve Tülin Yazıcı yer aldı.

ÖRNEK PROJE OLARAK SUNULDU

KAGİDER ve Danone işbirliğiyle hayata geçirilen “İyi ki Annem Çalışıyor” projesi ve araştırma sonuçları, Birleşmiş Milletler 62. Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları kapsamında, Church Center’da düzenlenen yan etkinlikle diğer ülkelere örnek olarak sunuldu. Çalışan annelerin iş hayatlarına devam etmesiyle kendileri ve aileleri için yaratacakları değer konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen proje, farklı ülkelerin temsilcilerinden tam not aldı.

Panelde UN Women New York Başkanı Mary Luke, ana tema konuşmacısı olarak yer aldı. Etkinliğin devamında KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ile Danone Türkiye Entegrasyonu ve Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu proje kapsamında kadınların iş yaşamını bıraktıktan sonra yaşadıklarına odaklanan “Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması”nın sonuçlarını aktardı. KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, konuşmasında şunları dile getirdi:

“ANNELERİ CESARETLENDİRECEK PROJE”

“Bu proje ile kadınların çalışarak kendileri ve aileleri için yarattıkları katma değer konusunda farkındalık yaratmayı, çalışmayı bırakmış anneleri cesaretlendirmeyi ve çalışan anneleri de vicdan azabı çekmeden iş hayatında tutmayı hedefliyoruz. Çünkü yapılan araştırmalardan biliyoruz ki çalışan anne mutlu bir anne, onun eşi mutlu bir baba, çocuğu ise mutlu bir çocuk oluyor. Ayrıca kadının ekonomik gücü ve özgüveni artıyor. Sonuçta ailenin gelir ve yaşam düzeyi yükseliyor.”

Çalışan kadınların yüzde 40’ının hamilelikle beraber iş hayatını bıraktığına işaret eden Oktar kadınları iş yaşamında tutmak için hem kamunun hem de özel sektörün payına düşen sorumluluklar bulunduğunu vurguladı.

ÇALIŞAN KADININ OLUMLU ETKİLERİ

Danone Türkiye Entegrasyonu ve Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu ise, Danone olarak tüm anne-baba çalışanlara yönelik “Global Anne-Baba Dostu Politikası”nı oluşturduklarını, HeForShe tarafından da ”Tematik Şampiyon” unvanı verildiğini söyledi. Çuhadaroğlu, “Global politikanın oluşturulmasında, 2015 yılında Danone Türkiye inisiyatifi ile hayata geçen Anne Baba Dostu Uygulamalar büyük rol oynadı. Bu program kapsamında gerçekleştirdiğimiz Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması’ndan çıkan sonuçların bize gösterdiği en önemli işaret, kadının çalışmasının çocuk üzerindeki olumlu etkileri oldu. Buna göre, annesi çalışan çocuklar küçük yaştan itibaren kadın-erkek eşitliği algısına sahip oluyor, annelerinin çalışmasıyla gurur duyuyor ve onu kendilerine model olarak alıyorlar. Çalışan annelerin çocukları okul, sosyal çevre uyumları ve daha sonra iş hayatındaki başarıları ışığında ‘İyi ki annem çalışıyor’ diyor” dedi.