Baba mesleği unutulmasın diye öğretiyor – D20Haber
14.05.2024, Salı
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Baba mesleği unutulmasın diye öğretiyor

Baba mesleği unutulmasın diye öğretiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Eylül 2017 Salı - 08:12Güncelleme: 26 Eylül 2017 Salı - 08:12
Baba mesleği unutulmasın diye öğretiyor

Denizli’nin Çivril İlçesi’nde, Halk Eğitim Merkezi kurslarında eğitimci olarak görev alan 51 yaşındaki Ayfer Büyükkal, elinin çamuruyla daha çok erkeklerin yaptığı toprak çömlekçiliğini yaşatmaya, bu mesleği öğretmeye ve yaşatmaya çalışıyor.

İlçenin İğdir Mahallesi’nde yaşamını sürdüren Ayfer Büyükkal, yaptığı işle parmak ısırtıyor. Babası Veli Dönmez’den öğrendiği toprak çömlek ve testi yapımını yeni nesillere aktararak, mesleğin devamı için çaba harcayan Büyükkal, Çivril Halk Eğitim Merkezi’nde verdiği kurslar ile bugüne kadar yaklaşık 150 bayan kursiyere testi ve çömlek yapımını öğretti.

Mesleği giyim öğretmenliği olasına karşın, boş zamanlarında yaptığı testi ve çömleklerin beğenilmesi üzerine baba mesleğini öğretmek üzere de kolları sıvayan Büyükkal, kendisinin ve kursiyerlerin yaptığı testi ve çömlekleri evinin bahçesindeki ocakta pişiriyor.

Baba mesleği unutulmasın diye öğretiyor

Haberin DevamıReklam




YUNANLILAR ÖĞRETMİŞ

Babasının bu mesleği dedesi ve babasından öğrendiğini ifade eden Ayfer Büyükkal “Onlarda İğdir’e gelen Yunanlardan bu işi öğrenmişler. Çocukluğum kardeşlerim ile birlikte babama yardım etmekle geçti. Küçükken babam büyük küp ve testiler yapardı. Eskiden insanlar küpleri erzak koymak için kullanırdı ve sürekli ihtiyaç olurdu. Zamanla küp yapımını bıraktık testi ve çömlek yapımına ağırlık verdik. Yaptığımız testi ve çömlekleri toptan satardık. Babam yaşlanınca emekli oldu ve mesleği bıraktı. İğdir’de eski evimizin olduğu yerde babamın çalışma masaları ve testileri pişirdiği ocakları hala duruyor. Artık eskisi gibi iğdir’de bu işi yapan kalmadı. Bende hobi olarak yapıyordum ama bu el sanatının yaşatılması için Halk eğitim merkezinde kurs vermeye başladım. Asıl işim Giyim Öğretmenliği” dedi.

ÜÇ YILDA 150 KİŞİYE ÖĞRETTİ

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan testi ve çömlek yapımı kursu ile insanları yeniden toprakla tanıştırdığını ifade eden Ayfer Büyükkal,“Açtığımız kurslarda 3 yılda yaklaşık 150 kişiye bu işi öğrettik. Hobi olarak da olsa insanları yeniden toprakla buluşturmak, testiciliği yaşatmak gurur verici. Zaman zaman babamı da kursiyerle buluşturuyorum. O da deneyimlerini paylaşıyor” diye konuştu.

KAYNAK: YEŞİLÇİVRİL.COM